Allmänning

Hur djup ar Tornealven?

Hur djup är Torneälven?

Fakta: Torneälven och Kalixälven

Längd från källa till hav (km) Årsmedelvattenföring utlopp (m3/s)
Kalixälven 461 295
Torneälven 520 388

Hur stor är Torneälven?

Torne älv har 17 tätorter utmed älven. Torne älv (nordsamiska Duortnoseatnu, finska Tornionjoki, meänkieli Tornionväylä) är Norrbottens största älv, 520 km lång. Den rinner från Torne träsk 341 meter över havet. Avrinningsområdet är 40 157 km², beläget i både Sverige och Finland.

Är inte Kalix och Torne?

Torne och Kalix älvar räknas som outbyggda även om två av Torneälvens biflöden, Tengeliönjoki på den finska sidan och Puostijoki på den svenska sidan, är uppdämda för produktion av vattenkraft. Dessa är dock små jämfört med t. ex. kraftverken i Luleälven.

Vilken är Sveriges största Flodbifurkation?

Det är världens största flodbifurkation. Vid stora vattenföringar i Glomma uppstår en bifurkation vid Kongsvinger där vatten då överförs till Vrångsälven som är ett av Byälvens biflöden. Vartannat år har överföring av vatten skett.

Hur många Bifurkationen finns det?

I Tärendö finns världens näst största bifurkation. Bifurkation kan beskrivas med att Tärendö älv hämtar sitt vatten från Torneälven och för detta till Kalixälven. Det vanligaste är att älvar hämtar sitt vatten från en sjö eller myr så detta fenomen gör Tärendö älv väldigt speciell.

Vad heter älven mellan Sverige och Finland?

Genom freden i Fredrikshamn år 1809 mellan Sverige och Ryssland kom Torne, Muonio och Könkämä älvar att utgöra gräns mellan Sverige och Finland. Riksgränsen skulle i huvudsak följa djupfåran i dessa älvar.

Hur bred är Umeälven?

Den norra delen av sjön är mycket långsmal och liknar mer en bred krokig älvfåra. I södra delen vidgas sjön däremot till som mest cirka fem kilometers bredd. Nedströms Storuman är Umeälven relativt sjöfattig, samtidigt som vattenkraften blir påtaglig med frekventa kraftverksdammar.

Hur lång är Kalix älv?

450 kmKalixälven / Längd

När går Kalixälven?

Kalixälven har gått! Idag söndag 2021-05-02, kl 10:26 passerade flotten Kalixbron.

Vad är en bifurkation?

Bifurkation (anatomin) – delningen av luftstrupen och aortan. Bifurkation (vattendrag) – en naturföreteelse som innebär att ett vattendrag delar sig i riktning nedströms och rinner i två grenar som inte återförenas.

När sjöar möts?

Delta. Där ett vattendrag når en sjö eller havet kan det bildas ett delta. Material som transporterats med vattendraget avsätts och det bildas flera mynningsarmar kring öar och sandbankar. Exempel på deltan i Sverige är Klarälvens mynning i Vänern och Indalsälvens mynning i Bottenhavet.

I vilket land finns världens största bifurkation?

Bifurkation kan beskrivas med att Tärendö älv hämtar sitt vatten från Torneälven och för detta till Kalixälven. Det vanligaste är att älvar hämtar sitt vatten från en sjö eller myr så detta fenomen gör Tärendö älv väldigt speciell. Den största bifurkationen i världen flyter mellan Rio Negro och Orinoco i Sydamerika.

https://www.youtube.com/watch?v=tHcHlhvK1_w

Share this post