Blogga

Vad betyder vatskeretention?

Vad betyder vätskeretention?

När man får svullna ben och fötter så beror det på att en ansamling vätska har samlats i fotens eller benets vävnad. Denna vätskeretention kallas också för ödem. Om man får svullna ben och fötter och inte kan komma på någon särskild anledning så är det förmodligen ödem.

Hur många liter vatten per dag?

– Normalt behöver vi cirka en och en halv till två liter per dygn, men vissa dygn behöver du upp till fyra liter för att du har jobbat i varm miljö, eller av andra orsaker. Det bästa rådet för att ha koll på vätskebalansen är att inspektera mängd och färg på urinen.

Hur länge kan man ta kortison?

Behandlingen kan vara kortvarig eller behöva fortgå under längre tid. Det är vid långtidsbehandling (> 3-4 veckor) med kortison som biverkningarna kan bli mer uttalade och vara viktiga att känna till i särskilda situationer. Det varierar från person till person vilka biverkningar som ses och även hur uttalade dessa är.

Hur mår man vid nedtrappning av kortison?

*Informera patienten att tecknen på för snabb nedtrappning är värk, stelhet, styvhet, svaghet, sjukdomskänsla och aptitlöshet.

Kan kortison påverka blodtrycket?

Vissa personer kan till följd av kortisonbehandlingen utveckla förhöjt blodtryck och diabetes och behöva behandling för det. Under kortisonbehandling kan du känna dig uppvarvad och ha sömnsvårigheter. Dessa besvär är mest uttalade vid start av kortisonbehandlingen och vid höga doser och brukar därför avta med tiden.

Vad är orsaken till inflammationer?

Infektioner är den vanligaste orsaken till inflammationer. Andra orsaker kan till exempel vara något av följande: skador på kroppen, till exempel sårskador och benbrott skador av värme, kyla eller kemiska ämnen

Vad är skillnaden mellan infektion och inflammation?

Skillnaden mellan infektion och inflammation är att det är ett virus, bakterie, eller en svamp som kan orsaka en infektion. Det är då kroppens immunförsvar reagerar med en inflammation som ett skydd mot infektionen. En inflammation kan även uppstå från yttre påverkan som benbrott, sårskador, värme, kyla, eller allergier.

Vad är vätskeretention?

Vätskeretention är ett metaboliskt tillstånd som karaktäriseras av onormal ansamling av vätskor i vävnaderna under huden eller områden inuti kroppen. Utöver det finns det dock andra vanliga symptom på vätskeretention som kan vara bra att känna till. Det drabbar främst våra lägre lemmar, men kan även drabba händer, ansikte och buk.

Share this post