Ny

Vad menas med renhallning?

Vad menas med renhållning?

Renhållning omfattar flera former av avfallshantering, till exempel gaturengörning, vinterväghållning med snöröjning, sandning och saltning. Dit räknas även klottersanering och hämtning av hushållssopor med sopbil utförd av sopåkare.

När hämtar vi dina sopor?

Dina sopor hämtas oftast på samma veckodag (varannan vecka) men ibland kan hämtningsdagen flyttas. Att hämtningsdagen flyttas sker oftast i samband med röda dagar och storhelger som till exempel påsk, jul och nyår….Ändrade hämtdagar vid helgdagar.

Ordinarie hämtdag vecka 15 Töms
Torsdag Onsdag
Fredag Torsdag

Vilken dag har jag sophämtning?

När töms mina kärl? I rutan ”Din hämtningsdag” på höger sida på startsidan kan du söka på din adress och se vilken dag du har tömning av mat- och restavfall.

När töms mitt kärl?

Du kan även hitta dina nästkommande tömningsdagar på Mina sidor ( gäller företag och privatpersoner). Det enklaste sättet att komma ihåg när det är dags att ställa ut kärlet, är att du ansluter dig till vår gratistjänst SMS-påminnelse. Då får du ett SMS dagen innan det är dags för tömning.

Vad gjorde man med Pappers sopor förr i tiden?

Under 1800-talet började man köra bort soporna och elda upp dem. I dag återvinns en stor del av våra sopor i Sverige. Glas, tidningspapper och plast blir nya flaskor, tidningar och förpackningar. Ett annat sätt att låta soporna göra nytta är att elda upp dem och ta vara på energin.

När töms soptunnan Kiruna?

För dig som bor i villa och radhus töms det grå/svarta kärlet med restavfall var fjärde vecka. Det bruna matavfallskärlet töms var fjärde vecka under vintern och varannan vecka under perioden 15 maj till 15 oktober. Dina kärl ska ställas ut vid tomtgränsen senast klockan 06.00 på tömningsdagen.

När töms mitt kärl Oskarshamn?

Ändrade hämtdagar Påsk 2022 Kunder med ordinarie tömning på långfredagen (15/4) får i stället kärlet tömt dagen innan på skärtorsdagen (14/4). Övriga kunder får sitt avfall hämtat på ordinarie hämtningsdag.

När töms soptunnan Åstorp?

I Bjuvs, Båstads, Åstorps och Ängelholms kommun kan du lägga till sommartömning i ditt abonnemang. Då töms kärlet med matavfall varje vecka under vecka 24-35.

Vad händer med våra sopor?

Restavfall, eller hushållssopor som det i folkmun kallas, är primärt det avfall som kommer från privata hushåll. Mycket av restavfallet går i regel att sortera ut för återvinning och matavfallsåtervinning men det som fortfarande blir över som t ex kattsand, blöjor och tandborstar går till förbränning.

Var hamnar våra sopor?

Svar: Sopbilarna har olika fack för olika sopor, men det syns inte utifrån. Materialet körs till olika anläggningar för olika typer av materialåtervinning. Om matrester sorteras ut åker de till rötnings- eller komposteringsanläggningar och soppåsen hamnar på förbränningsanläggningen.

Hur samlades sopor in för 100 år sedan?

Städernas latrin samlades in och köptes av bönderna för att användas som gödsel och soporna, som på denna tid mest bestod av organiskt material, samlades in för att användas som grisfoder. Den tidiga kommunala avfallshanteringen var i stort sätt ett slutet kretslopp.

Share this post