Populära

Vad hander i kroppen nar man bloder?

Vad händer i kroppen när man blöder?

Vid en blödning går det hål på blodkärlets vägg och blod läcker ut. Det finns olika typer av blödningar, inre och yttre blödningar. Blåmärken är exempel på små ytliga blödningar som läker av sig själv. Blodet återgår till kroppen och huden blir som vanlig igen.

Vad är det som blöder vid mens?

För att ägget ska bli befruktad måste du få in spermier i slidan. Då kan du bli gravid. Men om ägget inte blir befruktat stöts ägget och livmoderslemhinnan ut som en blödning. Det är det som är mensen.

Vilka mediciner ger ökad blödningsrisk?

Läkemedel som ger ökad blödningsbenägenhet. – Acetylsalicylsyra (Trombyl) – Warfarin (Waran) – Heparin. – Klopidogrel (Plavix)

  • Sjukdomar med ökad blödningsbenägenhet. – Trombocytdysfunktion. – von Willebrands sjukdom. – Levercirros.
  • Ovanliga. – Malignitet – leukemier, juvenilt angiofibrom. – Mb Osler. – Granulomatös polyangiit.
  • Vad kan blödningar i underlivet bero på?

    Mellanblödningar kan vara ett tecken på att du fått en infektion i underlivet, som till exempel klamydia. Får du även ont i magens nedre del kan det bero på att du fått en infektion i äggledarna. Infektioner i underlivet måste behandlas. Oftast får du antibiotika.

    Hur vet man att mensen är över?

    Mensen slutar – menopaus Det kan ibland gå tre till fyra månader mellan blödningarna. Blödningen kan också bli rikligare och pågå längre. När ungefär sex månader har gått efter den senaste blödningen har du sannolikt haft din sista mens. Efter ett år kan du vara säker på att du inte får tillbaka någon mens.

    Varför blöder man lätt?

    Blödarsjuka innebär att du börjar blöda lättare vid till exempel skador. Du blöder också längre än en person som inte har blödarsjuka. Det beror på att blodet saknar ett eller flera ämnen som behövs för att det ska levra sig, eller koagulera som det också kallas.

    Share this post