Blogga

Vad innebar CE markning av en maskin?

Vad innebär CE märkning av en maskin?

CE-märket står för hälsa, miljö och säkerhet Att en produkt är CE-märkt betyder att en tillverkare eller importör intygar att produkten uppfyller EU:s grundläggande hälso-, miljö- och säkerhetskrav.

Måste maskiner vara CE-märkt?

Hela maskinlinjen ska CE-märkas om den har ett gemensamt styrsystem. Du ska bygga en maskinlinje med tre maskiner, alla maskiner är CE-märkta. En riskbedömning av gräns- snitten mellan maskinerna ska göras och dokumenteras. Bruksanvisningen behöver ställas samman och even- tuellt kompletteras.

Vilken standard används vid riskbedömning av en maskin?

ABC-standarder C-standarder är säkerhetsstandarder för maskintyper som ger detaljerade säkerhetskrav med riskanalys, riskbedömning och riskreducering för en särskild maskin eller grupp av maskiner.

Vad ska ha CE-märkning?

CE-märket betyder att tillverkaren eller importören lovar att varan uppfyller de säkerhetskrav som EU ställer för just den produkten. Leksaker, elektrisk hemutrustning samt flytvästar, hjälmar och annan personlig skyddsutrustning hör till de produktgrupper som omfattas av märkningen.

Vilka krav ställs för att en maskin skall bli CE märkt?

Försäkran om överensstämmelse är det dokument där tillverkaren visar att maskinen uppfyller gällande krav. Bruksanvisningen ska vara på svenska. Om inte bruksanvisningen från tillverkaren är på svenska ska både originalet på något av språken inom EES och en översättning till svenska följa med maskinen.

Vilka dokument skall tas fram i samband med konstruktion och tillverkning av en maskin?

Den tekniska tillverkningsdokumentationen ska visa att maskinen överensstämmer med kraven i föreskrifterna och sammanställas på ett eller flera av de officiella språken inom EES. Den ska finnas tillgänglig i minst tio år för berörda myndigheter.

Vad är en C standard?

C-standarder är maskinsäkerhetsstandarder som beskriver detaljerade säkerhetskrav för särskilda maskiner eller maskingrupper.

Share this post