Rekommendationer

Hur stor del av bilresor ar kortare an 5 km?

Hur stor del av bilresor är kortare än 5 km?

50 % av bilresorna är kortare än 5 km. 80 % av bilresorna i tätort är kortare än 3-4 km.

Hur många bilresor är onödiga?

Ungefär 50 % av alla bilresor är kortare än 5 kilometer. De första kilometrarna av en bilresa är de som har störst miljöpåverkan, räknat per kilometer. Försök därför att undvika de kortaste bilresorna om det är möjligt – gå, cykla eller åk kommunalt istället.

Hur många bilresor är under 5 km?

Varannan bilresa i Sverige är kortare än 5 km. I tätorter är de kortare bilresorna ännu fler. Och ännu kortare. Bensinförbrukning och koldioxidutsläpp är ca 35 % högre de första 5 km eftersom en kall motor kräver ”fetare” bränsle- blandning.

Hur långa är de flesta bilresor i tätort?

”Av det totala antalet bilresor är ungefär hälften kortare än 5 kilometer. I tätort är i allmänhet runt 80 procent av bilresorna kortare än 3-4 kilometer.”

Hur lång är den genomsnittliga bilresan?

Mer än hälften av alla de drygt 4,5 miljarder resor vi svenskar gör varje år sker med bil. Bara något mer än var tionde resa görs med kollektivtrafiken. I genomsnitt är de resor vi gör med bil till och från jobbet eller skolan 27 kilometer, enkel väg.

Hur påverkas miljön av bilar?

Bilarna släpper ut ämnen som försurar mark och vatten och det leder till övergödning av sjöar och hav. Avgaserna från trafiken bildar ozon som irriterar våra lungor och luftvägar. De innehåller även rester från bränslet i form av partiklar och kolväten som leder till allvarliga hälsoproblem.

Hur många procent av koldioxidutsläppen står bilarna för?

Vanliga bilar står för en stor del av utsläppen, totalt 60,7 procent av koldioxidutsläppen från vägtransporter inom Europa. Men moderna bilar skulle kunna tillhöra de mest miljövänliga transportsätten om samåkning snarare än singelresor sker.

Hur mycket släpper en bil ut per km?

En bil som går på bensin eller diesel, eller är en elhybrid och har tjänstevikten 1372 kg får släppa ut högst 95 gram koldioxid (CO2) per kilometer för att betecknas som miljöbil. (Ta bilens tjänstevikt i kilo minus 1372. Summan kan bli både minus eller plus. Multiplicera summan med 0,0457.

Hur mycket koldioxid släpper en genomsnittlig bil ut per år i Sverige?

En bil släpper ut ungefär 3 ton koldioxid varje år.

Hur långt har folk till jobbet?

Det visar en undersökning från försäkringsbolaget If. Drygt 25 minuter tar den genomsnittliga resan till jobbet. Det blir totalt nära en timme varje dag som svensken spenderar i bil och andra färdmedel för att ta sig mellan bostaden och arbetet.

Share this post