Innehållsförteckning
Var hus på medeltiden?
Under medeltiden kom nya byggnadstekniker att tillämpas här i Norden. De mest revolutionerande var hus i sten och tegel. Dessa användes framförallt i tidens kyrkobyggen, men även under högmedeltiden i borgerskapets stora köpmanshus och de rikare godsen och bondgårdarna.
Vart bodde man under medeltiden?
Nästan alla bodde på landsbygden Nästan alla människor som levde på medeltiden var bönder. Det var ett jordbrukssamhälle där den politiska centralmakten (staten) var svag. I Europa bodde omkring nio tiondelar av befolkningen på landsbygden och sysslade med jordbruk.
Hur såg en medeltida gård ut?
I vikingatid bestod gården av fem– sex långhus grupperade runt en gemensam yta, men även av flera grophus. Un- der andra halvan av 900-talet och fram till mitten av 1100-talet förändrades gården. Framför allt byggdes ett stort antal mindre hus på stensyll; de flesta av dessa försågs med eldstad.
Hur levde prästerna under medeltiden?
Prästerna spelade en stor roll under medeltiden. De tillhörde det andliga frälset och var befriade från skatt därför att de hjälpte människor med gudstjänster och själavård. Prästen mötte man i livets alla situationer, från dop till begravning. Man mötte honom i kyrkan på söndagen och i många vardagssammanhang.
Vad var medeltida hus gjorda av?
De flesta hus i staden var byggda av trä. Dessutom fanns ofta korsvirkeshus och enstaka stenhus. Det var stor skillnad på de rika köpmanshusen, byggda i sten eller tegel, och de enklare hantverkshusen i trä. Många hus hade en tvåvåningsbyggnad, en loftbod, närmast gatan.
Hur byggde man hus på medeltiden?
I Danmark och sydligaste Sverige byggde man hus i skiftesverk eller korsvirke. Korsvirkeshus förekom även i städerna där det var svårt att få tag på byggnadsvirke. I mellersta och norra Sverige och i Norge där det fanns gott om timmer var husen knuttimrade. Taken var täckta med vass, halm, torv, bräder eller takspån.
Vilka bodde i staden på medeltiden?
I staden bodde allt från tiggare till rika köpmän. Helt vanliga vänliga människor, som köpdrängar, pigor, hushållerskor, lärlingar och arbetskarlar var de flesta som bodde i städerna. Att man bodde på landet eller på en gård var ändå det vanligaste.
Hur såg den medeltida staden ut?
Städerna hade lantlig karaktär Låt oss besöka en svensk stad under medeltiden. De flesta husen var små och byggda i trä. Bostadshusen var låga och liknade dem på landet. De hade stall och ladugård, många höll sig med egen ko, verkstäder och kanske en salubod ut mot gatan.
Hur såg det ut under medeltiden i Sverige?
I Europa utgjorde borgarna (hantverkare och köpmän i städerna) och bönderna tillsammans det tredje ståndet, men i Sverige fanns istället fyra stånd då borgare och bönder räknades som egna stånd, var för sig. Under medeltiden växte mängder med städer upp i Norden och blev centrum för handel och förvaltning.