Frågor

Hur har EU och Storbritannien paverkats av brexit?

Hur har EU och Storbritannien påverkats av brexit?

Storbritanniens utträde ur den inre marknaden, tullunionen och EU har skapat hinder för handel och utbyte över gränserna som inte fanns före den 1 januari 2021. Konsekvenserna för myndigheterna, företagen och allmänheten är oundvikliga och långtgående, även om man har lyckats enas om ett handels- och samarbetsavtal.

När röstar Storbritannien om att lämna EU?

En folkomröstning om det brittiska medlemskapet i EU hölls den 23 juni 2016. En majoritet av de röstande röstade emot ett fortsatt EU-medlemskap. Den brittiska regeringen under premiärminister David Cameron avgick till följd av resultatet. En ny regering under premiärminister Theresa May tillträdde den 13 juli 2016.

Vad skulle hända om Sverige gick ur EU?

Swexit skulle innebära ett hårt slag både mot de svenskbaserade nordeuropeiska bankkoncernerna och mot svenska bankkunder som skulle drabbas av minskad konkurrens i den svenska banksektorn. 150 000 färre jobb. Sveriges handel med andra länder inom EU:s inre marknad har fördubblats sedan 1995.

Vad händer med EU när Storbritannien lämnar?

Efter Storbritanniens utträde ur Europeiska unionen inleddes förhandlingar om ett partnerskapsavtal mellan Storbritannien och EU. Avtalet kommer att reglera villkoren för handel och andra frågor av gemensam angelägenhet efter det att övergångsperioden som regleras genom utträdesavtalet har upphört.

Vad innebär det för oss svenskar att Storbritannien har lämnat EU?

Den gemensamma tullunionen som skulle bildas innebär att EU:s och Storbritanniens tullar och tariffer gentemot varor från andra länder förblir desamma som nu. Storbritannien kommer att samla in tullavgifterna men behöver inte längre betala in dessa till EU-budgeten vilket landet, liksom övriga EU-länder, gör i dag.

Är England med i EES?

Eftersom Storbritannien inte är med i EES kan inte en gränsöverskridande fusion göras med företag eller föreningar i Storbritannien.

Hur ser ekonomin ut i England?

Landet har en mycket stor finanssektor: London är världens näst största finanscentrum efter New York Servicesektorn i sin helhet står för 79% av BNP 2019. Energisektorn är även den omfattande, med en andel av BNP på 5 % 2019. Skottland är Västeuropas näst största oljeproducent (efter Norge) och naturgasproducent.

Share this post