Kan verksamhetschefen hindra dig från att åta dig en delegerad uppgift från sjuksköterskan?
En verksamhets organisation och arbetsplanering ska aldrig bygga på att delegering måste äga rum. Delegering får endast ske när det är förenligt med god och säker vård och en vårdgivare kan inte kräva att någon ska delegera en medicinsk arbetsuppgift och inte heller att någon är tvungen att ta emot en delegering.
Vem ska skriva attest?
Grunden är alltså att två personer tillsammans attesterar alla fakturor. Men sen brukar man av praktiska skäl göra undantag. I större föreningar med många fakturor är det t ex vanligt att ordföranden, eller den fakturaansvarige, ensam får attestera småfakturor upp till en visst gräns, t ex 5.000 kr.
Vad får inte delegeras till undersköterska?
En sjuksköterska på en vårdavdelning eller vårdcentral kan alltså inte be en undersköterska att överlämna ett piller eller ge en patient en insulinspruta. Principen är att den obrutna kedjan ska hållas. Uttag, iordningställande och överlämnande av läkemedel ska ske av en och samma person.
Vad får inte delegeras?
Iordningställande, administrering och överlämnande av läkemedel får enligt HSLF-FS 2017:37 delegeras inom hälso- och sjukvården med undantag för ambulanssjukvården. Följande ansvarsfördelning gäller enligt HSLF-FS 2017:37 och SOSFS 1997:14 Delegering av arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvård och tandvård.
Vad är en Attestinstruktion?
Attestinstruktionen är ett viktigt dokument som har till syfte att skapa rationella och säkra rutiner vid anskaffning/upphandling, fakturahantering och utanordning samt löneutbetalningar och därmed ge förutsättningar för en tillfredställande intern kontroll vid utbetalning av pengar.
Måste fakturor attesteras?
Man attesterar alltså en faktura för att se till att den stämmer. Om fakturan inte stämmer ska den inte attesteras, eftersom en attestering innebär att fakturan godkänns för bokföring. Därför är det viktigt att rätt person eller personer attesterar en viss faktura.
Får man ge medicin utan delegering?
De ska utföra tjänster som att handla, laga mat, städa, och hjälpa den äldre på toaletten eller i duschen. Däremot får de normalt inte ge mediciner. Om de ändå ska göra det måste de ha en särskild instruktion, en delegering, från en sjuksköterska som får ge medicin.
https://www.youtube.com/watch?v=ZYKlwI_oDQM