Frågor

Vad betyder Forsvarsdepartementet?

Vad betyder Försvarsdepartementet?

Försvarsdepartementet (Fö) är ett departement inom det svenska Regeringskansliet med ansvar för totalförsvaret. Till departementets ansvarsområden hör det militära och det civila försvaret, säkerhetspolitik, plikttjänstgöring, frivilligorganisationer, Hemvärnet, den statliga räddningstjänsten samt kustbevakningen.

Vad gör militärer?

Vi försvarar Sverige, landets intressen, vår frihet och vår rätt att leva som vi själva väljer. Försvarsmaktens yttersta uppgift är att bevara landets frihet och skydda vår rätt att själva välja hur vi ska leva. Vi hjälper även andra nationer där det finns konflikter, bland annat för att öka Sveriges egen säkerhet.

Vad menas med totalförsvarsplikt?

En totalförsvarspliktig är skyldig att tjänstgöra inom totalförsvaret antingen som värnpliktig, civilpliktig eller allmänt tjänstepliktig. En person som är krigsplacerad med värnplikt eller – om den aktiveras – civilplikt, kan inte tas i anspråk med allmän tjänsteplikt.

Vilka ministrar är ansvariga för hälso och sjukvård och socialtjänst?

Socialdepartementet (S) är ett departement under Sveriges regering som sköter bland annat social omsorg, vårdfrågor, socialförsäkringar och folkhälsofrågor. Departementschefen har i regel benämnts socialminister och nuvarande departementschef är Lena Hallengren.

Vem styr försvarsdepartementet?

Riksdagen bestämmer vad Försvarsmakten ska klara av och genomföra. Försvarsministern är den i regeringen som har ansvar för Försvarsmakten och har Försvarsdepartementet till hjälp för planeringen på lite längre sikt.

Vilka tjänster finns i lumpen?

I Försvarsmakten kan du jobba som soldat, sjöman, officer, specialistofficer, reservofficer eller civilt. Du kan också engagera dig i Hemvärnet. Det är främst dina intressen och din förmåga som avgör vad du kan göra. Oavsett vad du väljer finns det många vägar och möjligheter.

Share this post