Frågor

Hur skulle Durkheim och Marx se pa den samhallsstrukturen som Jonestown har en vision om att bli?

Hur skulle Durkheim och Marx se på den samhällsstrukturen som Jonestown har en vision om att bli?

”I staden Jonestown tog 909 personer sitt liv och Durkheim såg på detta som att självmordet inte var ett individuellt problem utan ett samhällsproblem. Utifrån Durkheims teorier så skulle han se detta som ett altruistiskt självmord, vilket är ett tecken på ett för starkt kollektiv.

Vad trodde man på i Jonestown?

Jonestown: The Life and Death of Peoples Temple är en dokumentärfilm om Peoples Temple, en religiös sekt som med sin karismatiske ledare Jim Jones i spetsen flydde USA under slutet av 1970-talet och byggde upp ett eget samhälle i Sydamerika, där de slutligen begår historiens största kollektiva självmord.

Hur såg Emile Durkheim på samhället?

Durkheim hade en konservativ samhällssyn och studerade det sjuka i samhället, bland annat orsakerna till kriminalitet. Han menade att man skulle eftersträva ett organiskt samhälle, där alla delar är beroende av varandra, istället för ett mekaniskt.

Vad är ett socialt faktum Durkheim?

Sociala fakta var grundvalen i metodreglerna och fungerade som ett index för lagbunden normalitet. Durkheim hävdade att sociala fakta i forskningen skulle behandlas som om de vore objektiva ting för att därmed lättare kunna bortse från sinnevärlden och underlätta forskningen.

Hur var Jim Jones som person?

Mycket av det som är känt om Jones tidigare liv kommer från hans egna berättelser. I Indiana beskrivs han som en ung buse. Själv säger han ”Jag ansågs vara soporna i trakten”. Jones identifierade sig med de svagare, han slogs med barnen som mobbade andra barn, räddade herrelösa husdjur och tog hem tiggare.

Hur var Jim Jones?

Jones [dʒounz], James (Jim), 1931–78, amerikansk sektledare, grundare och ledare av Peoples Temple, som blivit känd för ett massjälvmord 18 november 1978. Jones blev som ung anhängare av kommunismen, och när han gick på universitetet väcktes också ett intresse för svarta amerikaners problem.

Vad hände i Jonestown?

Det är nu 40 år sedan massakern i Jonestown, där sektledaren Jim Jones tillsammans med nästan tusen av sina följare begick kollektivt självmord i Guyana 1978. Per Leander berättar om hur Jonestown var tänkt att bli en kristen socialistisk utopi, men slutade i tragedi.

Share this post