Trendig

Vad hande mellan Karthago och Rom?

Vad hände mellan Karthago och Rom?

Tredje puniska kriget utkämpades mellan Karthago och Romerska republiken 149–146 f.Kr och var det sista av de puniska krigen. Kriget slutade med att staden Karthago förstördes av den romerske fältherren Publius Scipio Aemilianus.

Vem grundade Karthago?

Kartago grundades på 800-talet f.Kr av feniciska kolonisatörer från staden Tyros. Kartago var beläget vid Nordafrikas Medelhavskust, strax intill dagens Tunis, Tunisiens huvudstad. Omkring 650 f.Kr uppnåde Kartago självständighet från Tyros och började därefter som stadsstat att expandera i området.

Vad hette Romarnas general vid det avgörande slaget i andra kriget?

De slogs dock tillbaka av de numidiska ryttarna och flydde tillbaka till Massilia där den romerske generalen Publius Cornelius Scipio befann sig med en armé. Scipio marscherade sedan norrut för att möta Hannibal men Hannibal valde att undvika honom och fortsatte marschen mot Italien.

Var inget Karthago?

Kamp om Medelhavet I två långvariga krig (puniska krigen) hade Karthago trotsat de romerska legionerna och för en tid till och med tvingat Rom i brygga. Det tredje puniska kriget var dock egentligen inget krig – det var en straffexpedition mot en försvarslös och i stort sett vapenlös stad.

Vad kallas det krig som pågick under flera års tid mellan Rom och karthagos ledare Hannibal?

Det andra puniska kriget avgjordes när en romersk här landsteg vid Kartago. Hannibal kallades hem. Vid Zama, år 202 f.Kr besegrades han slutligen av Scipio, som fick hedersnamnet Afrikanen.

Vem anlade Kartago?

Enligt legenden hade Kartago grundlagts av Dido, en kungadotter från Tyros. Då hennes make mördats flydde hon till Afrika där en härskare erbjöd henne att köpa så mycket mark som hon kunde omsluta med en oxhud. Dido var listig och skar huden i tunna strimlor med vilka hon lät inhägna det område där Kartago anlades.

Vem var Hannibal och när levde han?

Hannibal (248-183 f.Kr) var kartagernas främste fältherre under det andra puniska kriget mellan Kartago och Rom 218-202 f.Kr (se karta).

Hur gick det i de puniska krigen?

Det första puniska kriget utkämpades mestadels till havs mellan 264 och 241 f.Kr. Då erövrades Sicilien, Sardinien och Korsika av Rom. Romarna använde för första gången en stor flotta. Det andra puniska kriget var det mest kända genom Hannibals tåg genom Spanien, Gallien och över Alperna.

Share this post