Frågor

Vilka religioner fanns i Jugoslavien?

Vilka religioner fanns i Jugoslavien?

Jugoslavien bestod av tre helt olika folk Kroaterna som är romerska katoliker har historiskt varit knutna till det mer västerländska Österrike-Ungern.

Vilka dog i Srebrenica?

Sammanlagt beräknas omkring 8 000 bosniaker (bosniska muslimer), huvudsakligen män och pojkar i åldrarna 13 till 78, ha mördats av bosnienserbiska styrkor under ledning av general Ratko Mladić. Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien slog 2004 fast att Srebrenicamassakern utgör ett folkmord.

Hur kunde det som sker i Srebrenica ha förhindrats?

Motivering

  • Den 11 juli 1995 inleddes folkmordet i Srebrenica där cirka 8000 människor mördades.
  • Det som skedde följde ett välkänt mönster: våldtäkter, avskurna halsar på spädbarn och ett urskillningslöst dödande.
  • Det kunde ha förhindrats.

Hur började folkmordet i Srebrenica?

11 juli 1995 inleddes folkmordet i Srebrenica genom att de bosnienserbiska styrkorna intog staden med syftet att förena enklaven med det bosnienserbiska territoriet. FN-styrkan avväp- nades och förlorade kontrollen över staden.

Hur ser det ut i Srebrenica idag?

I juli 1995 genomfördes det största folkmordet i Europa sedan det andra världskriget. I staden Srebrenica mördades mellan 7 000 och 8 000 bosnienmuslimska män. Idag är Srebrenica nästan en spökstad, många av husen är fortfarande övergivna.

Vilka räknas som Juggar?

Jugoslaver (bosniska: Jugoslaveni,Jугославени kroatiska: Jugoslaveni, makedonska och serbiska: Југословени/Jugosloveni, slovenska: Jugoslovani) är en etnisk folkgrupp från det forna Jugoslavien men var även benämning på statstillhörighet för invånarna i samma land.

Varför agerade inte FN i Srebrenica?

Sedan 1993 hade Srebrenica varit en frizon under FN:s beskydd, men FN visade sig inte vara tillräckligt skydd mot den anfallande bosnienserbiska armén. Många lämnade Srebrenica efter massakern, många av husen är fortfarande övergivna och hopplöshet och brist på framtidstro präglar den lilla staden.

Hur är det i Srebrenica idag?

Share this post