Blogga

Hur paverkade Koreakriget kalla kriget?

Hur påverkade Koreakriget kalla kriget?

Koreakrigets följder Det är bland de högsta dödssiffrorna i ett krig sedan andra världskriget. Schismen mellan Västmakterna (USA och många av länderna inom FN:s säkerhetsråd) och de kommunistiska diktaturerna blev tydligare i samband med Koreakriget. Konflikten påverkade därför det kalla kriget som intensifierades.

Finns det tryckfrihet i Nordkorea?

Nordkorea rankas i det absoluta bottenskiktet i världen i fråga om pressfrihet, även om den liksom yttrande-, mötes- och tryckfrihet är inskrivet i författningen (se rankningslistan här). Alla massmedier är strikt censurerade och används som regimens propagandainstrument.

Har Nordkorea skrivit på de mänskliga rättigheterna?

Demokratiska folkrepubliken Korea (hädanefter Nordkorea) styrs av en repressiv politisk och militär regim som begår grova, omfattande och systematiska kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Denna allvarliga situation har varat i flera årtionden.

Hur slutade Koreakriget?

25 juni 1950 – 27 juli 1953Koreakriget / Period

Vad hände med Vietnam efter andra världskriget?

Vid det kaotiska krigsslutet tog Viet Minh kontroll över en stor del av landet och den 2 september 1945 utropade Ho Chi Minh Demokratiska republiken Vietnam. Läs i Landguiden om Vietnams historia – tiden efter andra världskriget och framåt.

Hur många partier finns det i Nordkorea?

Eftersom Nordkorea är en diktatur är inga andra partier i praktiken godkända. Partiets officiella ideologi är juche.

Har Nordkorea grundlagar?

Juche (koreanska: 주체) ”subjektivitet”, är Nordkoreas statsbärande ideologi. Den infördes första gången i Nordkoreas grundlag 1972 och har sedan 1998 i praktiken fullständigt ersatt marxism-leninism. Juche översätts ibland med ”självtillit” eller ”självförsörjande”.

Får Nordkorea vara med i OS?

Nordkorea deltog första gången vid olympiska vinterspelen 1964 i Innsbruck, och har varit med från och till vid både olympiska sommarspelen och olympiska vinterspelen sedan dess. Nordkorea har vunnit 2 medaljer i vinter-OS och 55 i sommar-OS.

Share this post