Innehållsförteckning
Hur utvärderar man sitt avelsarbete?
För många uppfödare sker den första utvärderingen när valparna är i ettårsåldern och kommer till röntgen. Många uppfödare är också angelägna om att de hundar som inte ska gå i avel undersöks eftersom det ger en bild av föräldradjurens nedärvningsförmåga avseende lederna och av hur vanligt problemet är i rasen.
Varför är det viktigt att man utvärderar sitt avelsarbete Hur utvärderar man sitt avelsarbete Vad är viktigt att utvärdera för dig?
När man pratar om hunduppfödning och avelsarbete är det ett par ord som ständigt återkommer: Uppföljning och utvärdering. Vad man syftar på är vikten av att följa de hundar man fött upp och se vad det blir av dem ur olika aspekter, t ex hälsa och mentalitet.
Vilka frågor ska man ställa till uppfödare?
Här kommer några viktiga frågor man skall ställa till uppfödaren för att öka säkerheten och för att kolla hur seriös säljaren verkar vara:
- Varifrån kommer hunden?
- Är mamman och pappan släkt?
- Är mamman till valparna registrerad i Sverige?
- Är det en tjuvparning eller var det planerat?
- Får jag stamtavlan nu?
När kan man para en tik?
Enligt Svensk Djurskyddslag får en inte tik paras före 18 månaders ålder. SKKs grundregler som alla medlemmar måste följa säger dessutom att en tik inte får ha sin första kull efter sju års ålder och ingen tik får gå i avel efter fyllda tio år. En tik får under sin livstid maximalt ha fem kullar.
När får en hund inte användas i avel?
Du får inte använda hundar i avel om de inte kan föröka sig naturligt. Du får inte heller använda en tik i avel om tiken inte kan föda på ett naturligt sätt. Risken är att anlag för svåra förlossningar förs vidare till nästa generation.
Vad vill uppfödaren veta?
Vad ska jag som köpare förvänta mig av uppfödaren? Din uppfödare ska ge dig ärlig och korrekt information om skador och sjukdomar som valpen och dess släktingar råkat ut för. Är det en SKK-registrerad hund ska det finnas en stamtavla som följer med valpen vid leverans.
Vad ska man fråga efter när man köper hund?
Råd till hur du väljer kull/uppfödare
- Seriösa hunduppfödare följer rasens Rasspecifika Avelsstrategi – RAS.
- Kontakt med uppfödaren.
- Mentalbeskrivning MH är obligatoriskt för bruksraser.
- Valpens egenskaper.
- Pris på valpen.
- Uppfödarens krav på dig.
- Hälsa på hos uppfödaren.
- Vid leverans ska du få
När är en tik i Höglöp?
Höglöp – höglöpet börjar vanligtvis efter en till två veckor. Det är nu hon kan bli dräktig om hon paras. Höglöpet varar i fyra -tolv dagar. Efterlöp – efterlöpet börjar när löper är över, ungefär tre till fyra veckor efter första löpdagen.
När är det dags att para sin hund?
Det innebär att den tik som löper i tio dagar bäst skall paras på dag åtta till nio, den tik som löper i 14 dagar bäst skall paras på dag 12-13, och den tik som löper i 21 dagar på dag 18-20, den som löper i 24 dagar på dag 21-23 och den som löper i 28 dagar på dag 25 till 27.
Får vem som helst avla?
Svenska kennelklubbens regler Som hunduppfödare måste man inte vara ansluten till Svenska kennelklubben (SKK), men majoriteten av seriösa hunduppfödare i Sverige är medlemmar. SKK utbildar och stöttar uppfödare för att främja en sund avel och skapa bra förutsättningar både för uppfödaren, valpköparen och hundarna.
Måste hunden fastna vid parning?
Vid en lyckad parning ”fastnar” hanhunden i tiken genom att svällkroppar på hundens penis svullnar inne i vagina. Tiken kan dock bli dräktig utan hängning om till exempel hanhunden glider av. Spermiefraktionen kan ändå ha hunnit deponeras i tiken.
Hur väljer man valpköpare?
Prata med valpköparen, hur har denne tänkt sig sitt hundliv och vad har den att erbjuda? Matchar det ihop med dina egna förväntningar på en valpköpare? Var noga, och var ärlig, för många valpköpare blir stjärnögda vid åsynen av en valp och förstår kanske inte vad det är för hund de är på väg att köpa.