Blogga

Vad innebar det att ha ett barnperspektiv?

Vad innebär det att ha ett barnperspektiv?

– Barnperspektiv är den föreställning vi har kring vad som är bra för våra barn, och det vi gör för att på bästa sätt ta tillvara på barns rättigheter och möjligheter. Att arbeta med barnperspektiv är att hela tiden försöka se till barnets bästa, i allt vi gör.

Hur försöker de vuxna närma sig barns perspektiv livsvärldar eller intentioner?

Att närma sig barns livsvärld både fysiskt och psykiskt är viktiga aspekter för att få möjlighet till barns perspektiv. Vi kan inte fullt ut förstå en annan människa, våra egna erfarenheter och vår egen förståelse färgar vad vi ser, hör och upplever.

Vem avgör vad som är barnets bästa?

I socialtjänstens, hälso- och sjukvårdens och tandvårdens arbete med barn behöver personalen alltid göra en bedömning av vad som är barnets bästa. Vid beslut eller andra åtgärder som rör vård- och behandlingsinsatser för barn inom socialtjänsten ska vad som är bäst för barnet vara avgörande.

Hur tar de vuxna hänsyn till barnets perspektiv?

Barnperspektivet. Barnperspektivet innebär att den vuxna med hjälp av egna erfarenheter och kunskaper från till exempel den egna uppväxten, utbildning, yrkes- och familjeliv försöker sätta sig in i barnets situation för att själv bedöma vad som är barnets bästa.

Hur många dagar kan man ta ut föräldrapenning?

Under dessa tio dagar har den andra föräldern något som kallas tillfällig föräldrapenning och detta är ett av få tillfällen då båda föräldrarna kan ta ut föräldrapenning under samma dagar. Man har rätt till tio dagar per barn, vilket betyder att du exempelvis får tjugo dagar om du skulle få tvillingar.

Hur länge kan man vara föräldraledig?

Hur länge kan man vara föräldraledig? Som förälder har du rätt att ta ut föräldraledighet fram till dess att ditt barn är 8 år gammalt. Reglerna för hur länge du kan vara ledig skiljer sig åt beroende på barnets ålder. Föräldraledighet om barnet är under 18 månader

Vad är reglerna för föräldraledighet?

Regler för föräldraledighet. Som pappa har du rätt att vara föräldraledig i samband med förlossningen och du har enligt reglerna även rätt att vara pappaledig halva tiden. Totalt har föräldrarna rätt att vara lediga 480 dagar, vilket innebär att vardera föräldern har 240 dagar. Dela på Facebook.

När Kan du ta ut föräldrapenning för ditt barn?

Om ditt barn fyller 8 år efter skolavslutningen kan du ta ut föräldrapenning till och med den dagen barnet fyller 8 år. Om ditt barn är fött den första januari 2014 eller senare så kan du ta ut föräldrapenning till och med den dag barnet fyller 12 år eller när barnet slutar årskurs 5 i grundskolan.

När göra barnkonsekvensanalys?

FN:s kommitté för barnets rättigheter rekommenderar alla länder som har antagit barnkonventionen att göra barn- konsekvensanalyser inför samtliga beslut som rör barn. Barnkonsekvensanalyser ska inte göras vid sidan av det ordinarie arbetet utan ska ske som en del i arbetet med att ta fram relevanta underlag för beslut.

När ska barnkonsekvensanalys göras?

2. Mall för barnkonsekvensanalys. Vid frågor som bedöms påverka barn i stor utsträckning eller röra en större förändring av verksamheten ska en barnkonsekvensanalys göras. Det kan till exempel gälla framtagande av policydokument och budget, byggande av bostadsområden och förändringar i verksamheter.

Share this post