Blogga

Vilka lander stodjer Afghanistan?

Vilka länder stödjer Afghanistan?

Afghanistankriget (2001–2021)

Kriget i Afghanistan
USA Afghanistan Norra alliansen International Security Assistance Force Storbritannien Kanada Sverige Australien m.fl. Islamiska emiratet Afghanistan (2001) Talibaner al-Qaida IMU Hezbi Islami
Befälhavare och ledare

Vilka är talibanernas allierade?

Talibanerna berövades makten i oktober 2001 av en enad insats av Norra alliansen, markstyrkor från USA och amerikanskt flygvapen.

Hur är nuläget i Afghanistan?

Läget i Afghanistan är sedan årtionden bedrövligt. Landet har inte haft fred sedan 1970-talet och är ett av de fattigaste i världen. Konflikter, torka och fattigdom har tvingat miljoner människor på flykt. Många har förlorat hoppet om framtiden.

Hur många afghaner finns det?

Afghanistan har mellan 35 och 40 miljoner invånare. Alla uppgifter om både den totala folkmängden och storleken på de olika etniska grupperna är uppskattningar som ofta ifrågasätts. Det afghanska folket är ungt – 45 procent av befolkningen beräknas vara under 15 år och medellivslängden är cirka 60 år.

Vilka får lämna Afghanistan?

Till följd av ytterligare försämringar i säkerhetsläget uppmanar Utrikesdepartementet från och med den 5 augusti 2021 alla svenskar som befinner sig i Afghanistan att lämna landet.

Hur mycket pengar har USA lagt på Afghanistan?

2,6 miljarder kronor dagligen Amerikas i särklass längsta krig – och dyraste. Enligt projektet ”Cost of wars” från Brown University som kom i augusti i år är prislappen för insatsen i Afghanistan 20 000 miljarder kronor – 2,6 miljarder kronor, varje dag i tjugo års tid.

Vad är det som händer i Afghanistan 2021?

Sovjetisk invasion, milisvälde, talibanstyre och amerikanska bombningar har lagt ekonomi och infrastruktur i ruiner. Miljoner afghaner är på flykt. Efter en blixtoffensiv genom landet i augusti 2021 styr talibanerna åter Afghanistan.

Hur många afghaner är i Sverige?

Enligt Statistiska centralbyrån fanns det 2018 i Sverige sammanlagt cirka 52 000 personer födda i Afghanistan. 2019 bodde det i Sverige sammanlagt 71 384 personer som antingen själva var födda i Afghanistan eller hade minst en förälder som var det.

Share this post