Blogga

Hur fungerar en granat?

Hur fungerar en granat?

Granater har vanligtvis två spärrar: en spärr som är den som soldaten utlöser innan den kastas iväg, och en kemisk stubin som gör att det tar några sekunder innan laddningen exploderar. När man utlöser handgranaten exploderar pulvret och med det hela behållaren. Den vanligaste fördröjningen är runt 3 sekunder.

Hur lång tid tar det för en granat att sprängas?

Efter att granaten kastats dröjer det 3,5 sekunder till detonation. Spränghandgranat 90 är under utfasning till förmån för Spränghandgranat 2000.

Hur fungerar en eldkastare?

Tysken Richard Fiedler blev först med Flammenwerfer (eldkastare) som stod färdig 1901. Det var ett engångsvapen som utgjordes av en bärbar cylinder, 1,2 meter lång och delad på mitten med kvävgas i den nedre delen och brännbar olja i den övre.

Kan granat innehålla?

En granat kan bestå av otals olika beståndsdelar. Vissa beståndsdelar och utformningar av granater är vanligare än andra. En granats huvudsakliga beståndsdel är den så kallade granatkroppen. Denna utgör granatens hölje och den plattform vilka alla andra beståndsdelar apteras på.

Är en granat ett vapen?

Handgranater är tillverkade för krigshandlingar, alltså är de ett vapen. För den som inte förstått det kan man läsa följande i t. ex. Wikipedia: ”Handgranater är granater som används för bekämpning av trupp, på kort avstånd, samt för rökläggning”.

Hur mycket spränger en handgranat?

Splitterverkan är god upp till cirka fem meter, men enstaka splitter kan slungas iväg ett par hundra meter. Tryckverkan är god i slutna rum men i det fria är den begränsad till det allra närmaste området. Handgranaten har tre stycken säkringar.

Är det olagligt att äga en eldkastare?

En eldkastare jämställs alltså med skjutvapen vid tillämpning av vapenlagen. Detta innebär att vad som i vapenlagen anges om skjutvapen även gäller för eldkastare. För att få inneha ett skjutvapen måste du ansöka om vapenlicens och få ansökan beviljad av polisen, 2 kap. 1 § a Vapenlagen.

Hur gör man grekisk eld?

Den var emellertid svårkontrollerad; ofta brändes även bysantinska skepp upp. Tillverkningsprocessen för grekisk eld var en noga bevarad militär hemlighet; så hemlig att man än i dag inte vet hur den tillverkades. Olika källor spekulerar i om den kan ha innehållit bland annat svavel, kalciumoxid och flytande petroleum.

Share this post