Ny

Hur slutade slaget vid Poltava i Ukraina 1709?

Hur slutade slaget vid Poltava i Ukraina 1709?

Slaget vid Poltava (i Ukraina) 1709 avgjorde det stora nordiska kriget. Under slaget besegrades Karl XII:s svenska fältarmé av ryssarna som leddes av tsar Peter den store (Peter I). Efter slaget lämnade Karl XII den slagna armén och begav sig av mot Turkiet (Osmanska riket).

Varför bröt det stora nordiska kriget ut?

Det stora nordiska kriget bröt ut år 1700. Ryssland, Sachsen-Polen och Danmark gick ihop för att ta tillbaka områden som de hade förlorat till Sverige. De första åren gick det bra för den svenska armén. Slaget vid Narva i Estland år 1700 blev en stor framgång.

Hur många dog i slaget vid Lund?

Drabbningen vanns av svenskarna och blev ett av de blodigaste slag som utkämpats i Norden. Förlusterna var omkring femtio procent på båda sidorna. Efter slaget låg ca 6 500 danska och 3 000 svenska döda och döende soldater kvar på de frostiga fälten norr om Lund.

När Sverige var som störst?

Det var under 1600-talet som Sverige var störst och mäktigast. Perioden kallas här för Stormaktstiden. Och stormakten växte även norrut. Det påverkade livet för många samer som levde där.

Hur startade det stora nordiska kriget?

februari 1700Stora nordiska kriget / Utbröt

Hur många dog i slaget vid Verdun?

Målet med attacken mot Verdun var att dra in de franska trupperna i en ”köttkvarn”. Och nog blev det en köttkvarn, för både tyskar och fransmän. När Verdunoffensiven tog slut hade tyskarna lyckats orsaka enorma franska förluster, inte mindre än 550 000 man. Tyskarna hade själva 450 000 förluster.

Hur många ryska krigsfångar?

Kring andra världskrigets slut återsändes ca 5,2 miljoner krigsfångar och flyktingar till Sovjet. Omkring två miljoner var under kontroll av västmakterna, då allierade till Sovjet. Totalt 4 000 ryska soldater flydde under kriget till Sverige, de flesta från tyskt tvångsarbete i Norge eller Finland.

Vem ledde kosacker?

Konflikterna kulminerade 1648, då kosackernas ledare (hetman) Bohdan Chmelnytskyj ledde ett uppror mot den polska överhögheten. På kort tid kunde kosackerna ta kontroll över större delen av Ukraina.

Share this post