Ny

Hur manga iranier bor utanfor Iran?

Hur många iranier bor utanför Iran?

Iranier (persiska: ایرانی) är invånare eller medborgare i staten Iran och den iranska diasporan (cirka 5–7 miljoner). Iran är en världens äldsta kulturnationer.

Har sin vik vid Iran?

Persiska viken är förbundet med Indiska oceanen via Hormuzsundet mellan Irans fastland och Musandamhalvön som sticker ut från Arabiska halvön, och på vilken Oman och Förenade Arabemiraten ligger. Persiska viken är 1000 kilometer lång och på bredaste stället 350 kilometer.

Vilka länder gränsar till Iran?

Kazakstan och Ryssland är därigenom även Irans grannstater i norr. Iran gränsar till Afghanistan och Pakistan i öster, Persiska viken och Omanbukten i söder, Irak i väster och Turkiet i nordväst.

Hur många språk talas i Iran?

Iranska språk är en språkgrupp inom den indoeuropeiska språkfamiljen med totalt ca 150-200 miljoner talare, främst i sydvästra Asien. De största iranska språken är persiska, pashto och kurdiska. Antalet språk är 96.

Var styr shiiter?

Shia är vanligt förekommande i Libanon och Irak. I Irak tillhör majoriteten av befolkningen shia. Shiaislam är dock mest förknippad med Iran där den är statsreligion. Riktningen har vävts samman med föreställningar från iransk kultur och iransk nationalism, vilket har påverkat lärans utformning.

När blev Iran Islamiskt?

Iran genomgick en omfattande industrialisering under Pahlavidynastin som skapade det moderna Iran. Landet blev officiellt en islamisk republik den 1 april 1979 efter den iranska revolutionen ledd av ayatollah Ruhollah Khomeini.

Vad hände under den iranska revolutionen?

Den iranska revolutionen satte punkt för 2 500 år av monarki och kastade om hela världspolitiken. Den nye religiöse ledaren ayatolla Khomeini skapade en islamisk republik och förändrade landet från grunden. Kvinnors rättigheter inskränktes, många flydde och repressionen pågår än i dag, 40 år senare.

Share this post