Populära

Vilka ar talibanerna i Afghanistan?

Vilka är talibanerna i Afghanistan?

Taliban (pashto: طالبان), av arabiskans pluralis av ṭālib (طالب) för ”student”, är en politisk-religiös väpnad islamistisk och pro-pashtunsk rörelse som grundades i Kandahar 1994 och behärskade merparten av Afghanistan åren 1996–2001 och åter tog makten sommaren 2021.

Vilka folkgrupper finns i Afghanistan?

De fyra största folkgrupperna är pashtuner, tadzjiker, hazarer och uzbeker. Det finns en utbredd diskriminering av hazarerna. Bland de andra mindre folkgrupperna i landet återfinns bland annat turkmener, araber, kirgiser och nuristanier.

Vem styrde Afghanistan 1970?

Kommunisterna tar över. Efter missväxt och hungersnöd i början av 1970-talet återtog Daoud makten 1973. Han störtade kungen och utropade sig till president.

Vad står det på talibanernas flagga?

Emblemet i mitten är Afghanistans statsvapen som visar en moské med en öppning, mihrab, mot Mecka. Flaggan antogs den 4 januari 2004 och har proportionerna 2:3. Den nya flaggan var en mindre modifikation av den som antogs av landets övergångsregering 2002 efter talibanregimens fall.

Hur många afghaner bor i Sverige 2020?

varav 51 979 födda i Afghanistan och 8 425 födda i Sverige men med båda föräldrarna födda i Afghanistan.

Vilka länder tar emot afghaner?

Enligt ett dokument som nyhetsbyrån AFP har tagit del av kommer Tyskland att ta emot majoriteten av flyktingarna, 25 000. Nederländerna ska ta emot 3 159, Spanien och Frankrike ska ta emot 2 500 var och andra länder ska ta emot ett mindre antal.

Vad är gränsen till Afghanistan?

Afghanistan räknas enligt olika källor till Centralasien, Sydasien eller Mellanöstern. Landet är bergigt och saknar kust. Det gränsar till Pakistan i söder och öster, Iran i väst, Turkmenistan, Uzbekistan och Tadzjikistan i norr, och Kina allra längst i öster.

När blev Afghanistan självständigt?

Landet Afghanistan som vi känner det grundades år 1747, var under en del av 1800-talet brittiskt protektorat och blev självständigt år 1919. År 1979 invaderades landet av Sovjetunionen till stöd för en svag kommunistisk regering.

Vad är Afghanistan i Asien?

Afghanistan, formellt Islamiska republiken Afghanistan, persiska: جمهوری اسلامی افغانستان; pashto: د افغانستان اسلامي جمهوریت, är ett land i södra Asien. Afghanistan räknas enligt olika källor till Centralasien, Sydasien eller Mellanöstern. Landet är bergigt och saknar kust.

Share this post