Frågor

Vilket land kommer talibaner ifran?

Vilket land kommer talibaner ifrån?

Talibanerna har sitt ursprung i de pakistanska flyktingläger som afghaner flydde till efter Sovjetunionens intervention i Afghanistan. Många medlemmar utbildades i ultrakonservativa madrassor, koranskolor, som är vanliga i Pakistan.

Vart kommer pashtuner ifrån?

Pashtuner, tadzjiker och uzbeker Pashtunerna, som beräknas utgöra 40-45 procent av befolkningen, är den största folkgruppen. De flesta pashtuner bor i de södra och östra delarna av landet och talar pashtu, ett av Afghanistans två officiella språk. Även i Pakistan finns en stor pashtunsk befolkning.

Är Afghanistan ett land?

Afghanistan, formellt Islamiska republiken Afghanistan är en stat i södra Asien. Afghanistan räknas till Centralasien…

Vad är skillnaden mellan is och talibaner?

Enda skillnaden är att IS möjligen är ännu mer extremt och våldsbenäget än talibanerna själva. Det kan leda till nytt kaos och mer våld i landet – och i värsta fall inspirera terrorbenägna extremister runt om i världen.

Vad har man för språk i Afghanistan?

Pashto
Dari
Afghanistan/Officiella språk
Dari är det officiella skriftspråket i Afghanistan ihop med pashto och talas av drygt hälften av invånarna. Befolkningsgrupperna tadzjiker, hazarer och aimaker talar dari i Afghanistan. Det språket dominerar i flera av de större städerna såsom, Kabul, Mazar-e Sharif och i Herat.

Hur många talibaner finns det i världen?

Afghanistan

Afghanistan
Totalt 652 230 km² (42:a)
Vatten (%) försumbart
Demografi
2019 års uppskattning 38 042 000 (39:e)

Är Afghanistan en stat?

Sedan en koalition bestående av ett tiotal islamiska gerillagrupper (mujahidin) tagit makten i april 1992 utropades Afghanistan till en islamisk stat.

Share this post