Ny

Vad var den armeniska fragan?

Vad var den armeniska frågan?

Den armeniska frågan var en del av Orientfrågan då armenierna krävde rättvis behandling trots det korrupta osmanska vanstyret som rådde i landet. Armenierna krävde bland annat garantier för sina liv och egendomar mot angrepp från kurdiska stammar.

Hur många länder har erkänt det armeniska folkmordet?

Totalt har parlament i 31 länder erkänt folkmordet (Uruguay var först redan 1965), men endast fem regeringar har officiellt benämnt det som folkmord: USA, Frankrike, Argentina, Uruguay och Armenien. Europas sjuke man var det utryck som i slutet av 1800-talet användes om det sönderfallande ottomanska väldet.

Vad har man för religion i Armenien?

Armenien gör anspråk på att som första land i världen år 301 ha antagit kristendomen som statsreligion. Armeniska apostoliska kyrkan är den äldsta nationella kyrkan i världen.

Vilka länder ingick i Osmanska riket?

I samband med turkarnas erövring av Konstantinopel (östromerska rikets huvudstad) 1453 blev det Osmanska riket en världsmakt. När imperiet var som störst under 1600-talet omfattade det hela Mellanöstern, Turkiet, Balkanhalvön och stora delar av Nordafrika (se karta).

Hur slutade slaget vid Somme?

1 juli 1916 – 18 november 1916Slaget vid Somme / Period

Har Sverige erkänt folkmordet 1915?

Mot bakgrund av vad som skett de senaste tolv åren kan oviljan att erkänna folkmordet tyckas vara extra märklig. År 2009 fattade nämligen Socialdemokraternas partikongress beslut om att erkänna folkmordet 1915.

Har Sverige erkänt folkmordet på armenier?

Riksdagen erkände på torsdagen folkmorden på armenier, assyrier/syrianer/kaldéer och pontiska greker i Turkiet 1915.

Vilka religioner fanns i det Osmanska riket?

Det osmanska riket, som officiellt var muslimskt, bestod av folk som tillhörde fyra trosriktningar – muslimer, judar, ortodoxa kristna (slaver, greker, rumäner och araber) samt armeniska kristna.

Share this post