Populära

Vad drack vikingar?

Vad drack vikingar?

Under vikingatid drack man öl, mjöd, mjölk och vatten. Mjödet gjordes på korn med en tillsats av honung där mängden honung avgjorde alkoholhalten. Man framställde även alkoholhaltiga drycker av till exempel björksav. Genom handelsförbindelserna kom man i kontakt med vin.

Vilka drack mjöd?

Mesopotamier, egyptier, greker, romare, och mayaindianer hade alla någon form av mjöd och nästan alltid ansågs det vara gudarnas dryck. Även i Norden var mjöd en gudadryck. Oden stal det så kallade suttungamjödet från jättar och gav det till asar och män som förstår sig på att skalda.

Vad drack man mjöd ur?

Enligt tidiga beskrivningar bestod mjödet endast bestående av honung, jäst och vatten. Men malt brukade användas, vanligen korn som blötlagts, och då blev det öl. Efter att malten svällt breddes det ut för att luftas och efter en vecka hade kornen börjat gro.

Vad är mjöd gjort av?

Mjöd består av honung och vatten. Örter, frukter och bär kan tillsättas men med mjöd avses alltid en jäst honungsdryck. Mjöd är mer likt vin än öl. Det är aromatiskt, ofta sött samt med utpräglad karaktär av den valda kryddningen –och givetvis av honung.

Hur mycket alkohol är det i mjöd?

Även alkoholhalten i mjöd är snarlik de flesta vin, och brukar i normala fall ligga kring 10-14 %vol. Men det går inte att likställa mjöd och vin, för det är två olika sorters drycker, vilka båda har sina egna kvalitéer och traditioner.

När kom mjöd?

Första gången mjöd omnämns i text är i den indiska texten Rigveda, skriven någon gång mellan 1700 och 1100 f.Kr. Själva ordet mjöd härstammar också från det indoeuropeiska ordet för honung, mcdhu. Till Norden kom mjödet under bronsåldern, men sedan 1500-talet har alltså drycken varit mycket ovanlig i Sverige.

Hur ska man dricka mjöd?

Torrare mjöd går utmärkt att drickas kylt, som aperitif, eller till maten, medan sötare mjöd lämpar sig bäst efter maten till kaffet eller till desserten. Att servera sötare mjöd uppvärmt med kryddor som en värmande dryck på vintern går också bra.

Share this post