Frågor

Vem har skrivit kalifatet?

Vem har skrivit kalifatet?

Kalifat är en svensk TV-serie som hade premiär på SVT1 och SVT Play den 12 januari 2020. Seriens första säsong består av 8 avsnitt. För idén till serien står Wilhelm Behrman, som skrev seriens manus och synopsis ihop med Niklas Rockström.

Vart spelades kalifatet in?

Serien spelades in i Stocholm och Jordanien förra året. ”Kalifat” handlar bland annat om Pervin, en ung, svensk kvinna som sitter fast i Raqqa där hennes make Husam är ansluten till IS. Pervin fruktar för sitt och sin dotterns liv.

Hur ser islam på Muhammed?

Muhammed (ca 570 – 632) räknas som grundare av världsreligionen islam. Han föddes i staden Mekka på den arabiska halvön och betraktas av alla muslimer som Allahs (Guds) sista och största profet. Det var Muhammed som enade de arabiska stammarna under islam varefter religionen spreds runt världen.

Hur många kalifer finns det?

Kaliferna – Muhammeds efterträdare De fyra rättmätiga (legitima) kaliferna: Abu Bakr 632-634. Umar ibn al-Khattab 634-644. Uthman ibn Affan 644-656.

Vad är en kalif inom islam?

Kalif (arabiska: خليفة, khalīfah, ”ställföreträdare”, ”efterträdare”) var den titel som användes av den andlige och världslige ledaren för det islamiska rike som grundades av ”Guds sändebud” profeten Muhammed.

Vad är kalifat inom islam?

De olika muslimska imperierna som har existerat genom historien har ofta beskrivits som kalifat. Ett kalifat styrs av en kalif, som ses som en efterföljare av profeten Muhammed och en ledare för hela världens muslimer. En kalif har både religiös och politisk makt och följer islamsk lag (sharia).

Hur framställs muslimer i tv serier?

I denna rapport beskriver Axner den trend att framställa muslimer på det stereotypa och generaliserande sätt, som pågår inom svenska medier. Hon beskriver ett vi – dem-tänk som gör att de, muslimerna, i mycket förknippas med våld, terror och hot, till skillnad från oss i Sverige (ibid.).

Vem var den första kalifen?

För att ge en legitimitet åt sina våldshandlingar och utropandet av den islamiska staten har den självutnämnde kalifen, ledaren för Islamiska staten (IS), tagit sig namnet Abu Bakr al-Bagdadi. Abu Bakr hette den förste ledaren för det muslimska samfundet efter profeten Muhammeds död år 632 e Kr.

Share this post