Allmänning

Hur dog Amundsen?

Hur dog Amundsen?

juni 1928Roald Amundsen / Dödsdatum

Vem kom tvåa till Sydpolen?

Robert Falcon Scott, född 6 juni 1868 i Plymouth i Devon, död 29 mars 1912 på Ross shelfis i Antarktis, var en brittisk sydpolsforskare och sjöofficer. Han är ihågkommen för att ha kommit ”tvåa” till sydpolen (efter Roald Amundsen) och tillsammans med sina fyra expeditionsmedlemmar omkommit under färden tillbaka.

Vad var Fram?

Fram är det skepp byggt av trä, som har seglat längst nord och längst syd, och är fortfarande bevarat på Frammuseet på Bygdøy i Oslo. Fram var på sin tredje expedition 1910 utrustad med en modern fartygsdiesel på 180 hästkrafter, som levererades av AB Diesel Motorer i Sickla.

När upptäcktes Nordpolen?

Det anses ha varit amerikanen Robert Peary, som tillsammans med sin expedition var den förste som nådde Nordpolen den 6 april 1909, men det finns vissa personer som tvekar på att Robert Peary verkligen kom fram till polen.

Vem upptäckte Nordvästpassagen?

Engelsmannen William Edward Parry gör sin första resa i hopp om att finna Nordvästpassagen. Han uppnår Melvilleön i den kanadensiska arkipelagen. Parry gör under 1820-talet ytterligare två resor i syfte att söka en nordvästlig genomfart, dock utan att finna den. Parry gör ett försök att nå Nordpolen via Spetsbergen.

Vem var den första som nådde Sydpolen?

Den 14 december 1911 nåddes Sydpolen för första gången. Det var norrmannen Roald Amundsen som efter en 5 dagars marsch med fyra slädar och 52 hundar nådde polen. Den 18 januari kom hans medtävlare, Robert Scott fram till Sydpolen.

Vem körde Fram?

Det var Fridtjof Nansen som tog initiativet till att bygga Fram, och han gav uppdraget till Colin Archer från Larvik i Norge. Nansen ville ha skeppet byggt för sin planlagda färd till Nordpolen, där han hade för avsikt att låta skeppet frysa in i isen och driva med isen till Nordpolen.

Share this post