Frågor

Vad menas med extern representation?

Vad menas med extern representation?

Vad är extern representation? Måltider, teaterbesök, golfspel etc. i anslutning till affärsförhandlingar. Det kan även vara representation i PR-syfte som jubileer och invigningar.

Är någon representation avdragsgill?

Om du i samband med representation har kostnader för mat och dryck får du göra avdrag för moms på ett underlag som får vara högst 300 kronor exklusive moms per person och tillfälle.

Vad betyder representation ej avdragsgill?

Representation som ersätter en måltid (t. ex. lunch eller middag) är inte längre avdragsgill. Momsen får du däremot fortfarande bokföra på representationsmåltider på upp till 300 kr per person, oavsett vilket dryck som ingår.

Är extern representation avdragsgill?

Rimlig avdragsgill kostnad för exempelvis en teaterbiljett anses vara 180 kr + moms per person. Beloppet gäller både vid extern och vid intern representation. Vid extern representation är den avdragsgilla kostnaden för greenfee vid golfspel 180 kr + moms per person.

När är extern representation avdragsgill?

Enligt schablonen får du avdrag för moms på 46 kronor per person och tillfälle under förutsättning att kostnaden överstiger 300 kronor exklusive moms per person. Dessutom ska debiterad moms vara minst 46 kronor per person och tillfälle.

Är styrelsemöte avdragsgillt?

Utgifter i samband med stämmor (bolagsstämma eller föreningsstämma) är normalt skattemässigt avdragsgilla i sin helhet men det finns begränsningar när det gäller utgifter för mat och annan förtäring. Utgifter för förtäring (frukost, lunch, middag och supé) är inte skattemässigt avdragsgilla (år 2017).

Hur bokför man ej avdragsgill representation?

Detta bokförs därför på konto 6072 – Representation, ej avdragsgill. Vid enklare förtäring och förfriskningar som inte kan anses som måltid så anses utgiften som avdragsgill och detta bokförs då på konto 6071 – Representation, avdragsgill. Använder du bokföringsmallen Representation löser systemet automatiskt åt dig.

Hur bokför man extern representation?

Den del av en utgift för extern representation som avser ingående moms skall redovisas som en negativ skuld i balansräkningen fram till dess att momsskulden har blivit betald. Kostnader för extern representation klassificeras normalt som övriga externa kostnader och bokförs som representationskostnader i kontogrupp 60.

Share this post