Rekommendationer

Vad innebar avkoloniseringen?

Vad innebar avkoloniseringen?

I samma veva började de gamla imperialistiska idéerna att förkastas av allt fler människor i västvärlden som ansåg det omoraliskt och motsägelsefullt att hävda vissa folks rättigheter till självständighet gentemot nazistiskt och fascistiskt förtryck när de egna länderna hade kvar sina kolonier.

Vad hände efter 1945?

Kalla kriget Efterkrigstiden – tiden efter andra världskriget – utmärk(te)s av en maktkamp mellan USA och Sovjetunionen. Länderna hade helt olika sätt att se på hur samhället skulle utformas. Det blev i princip en kamp mellan systemen kapitalism och kommunism, och om vilket land som skulle ha mest inflytande i världen.

Vad hände vid Berlinkonferensen 1884?

Berlinkonferensen 1884 har återverkningar på Afrika än i dag. Det var där Bismarck samlade Europas mäktigaste män för att fördela kontinentens rikedomar – utan att Europas länder hamnade i krig med varandra. Gränser, som fortfarande gäller, drogs utan hänsyn till befolkningen…

Vad hände under Berlinkonferensen 1884?

Syftet med konferensen var att komma överens om regler för framtida kolonisering av kontinenten samt handelsbestämmelser för de huvudsakliga floderna; genom formella överenskommelser skulle man undvika konflikter mellan kolonialmakter med konkurrerande anspråk.

Finns det kolonialism idag?

Så tydliga spår av kolonialismen finns kvar än idag. Den så kallade ”kapplöpningen om Afrika”, då imperialistiska europeiska länder stred om att kolonisera Afrika, ligger till grund för dagens landsgränser på kontinenten.

Avkolonisering syftar på att formell politisk självständighet och suveränitet tilldelas tidigare kolonier. Oftast används begreppet om kolonierna i Asien och Afrika som efter andra världskriget blev självständiga.

Vad odlas i Jamaica?

Jordbruket spelar fortfarande en central roll i landets ekonomi och det är särskilt bananer och socker som odlas.

Share this post