Rekommendationer

Hur bokfor man forsaljning utanfor EU?

Hur bokför man försäljning utanför EU?

Vid en export av varor är det destinationslandet som tar ut moms av den utländska köparen eller transportföretaget. Försäljningsinkomsten exklusive moms vid varuförsäljning till personer i utlandet (export) skall tas upp som ”Försäljning av varor utanför EU” i ruta 36 i skattedeklarationen för moms.

Måste man betala skatt om man säljer lägenhet utomlands?

När du har sålt en bostad utomlands kan du bli beskattad för kapitalvinsten hemma i Sverige. Om du blir beskattad eller ej beror dels på om du är obegränsat eller begränsat skatteskyldig i Sverige, dels på bestämmelser i eventuellt skatteavtal mellan Sverige och det land i vilket du sålt din bostad.

Hur bokför man försäljning till EU-land?

Försäljning av varor till EU-länder Fakturan bokas på kontot för kundfordringar [1510]. Du skriver köparens VAT-nummer på fakturan samt en hänvisning varför omsättningen är momsfri. Du behöver då inte lägga på någon moms på fakturan.

När kan man fakturera utan moms?

Stort sett så finns det fyra olika tillfällen då du ska fakturera utan moms: under ditt första verksamhetsår om du inte är momsregistrerad, vid försäljning av icke-momspliktiga varor och tjänster, vid försäljning inom byggbranschen eller då du fakturerar en kund som befinner sig utanför landet.

Har man moms i USA?

Mervärdesskatt finns i de flesta industriländer (dock inte i USA, men många delstater har omsättningsskatt; ”sales tax”).

Är det moms på försäljning utanför EU?

När du säljer varor som transporteras från Sverige till länder utanför EU, kallas det för export. Om du som företagare säljer varor som transporteras till ett land utanför EU ska du inte ta ut någon svensk moms. Detta gäller både när du säljer till företag och till privatpersoner.

Hur ska man bokföra inbetalning av faktura avseende försäljning utanför EU?

Precis som vanligt ska de som använder sig av kontantmetoden bokföra försäljningen till kunder i utlandet när kunden har betalat och de som använder sig av faktureringsmetoden bokför försäljningen till utlandet när faktura skickas och när inbetalning sker.

Hur ska man bokföra inbetalning från EU kund?

En redovisningsenhet som tillämpar fakturametoden för sin bokföring skall bokföra en försäljning till en icke momsregistrerad person i ett annat EU-land än Sverige när fakturan utfärdas, om inbetalning sker innan fakturan utfärdas skall försäljningen bokföras vid inbetalningstidpunkten.

Hur bokför man försäljning med omvänd skattskyldighet?

Om du har faktureringsmetoden så bokför du inbetalningen i autokonteringen mot konto 1510 Kundfordringar. Observera att du tidigare skall ha bokfört upp försäljningen i manuell kontering. Om du har kontantmetoden så bokför du inbetalningen i autokonteringen mot bokföringskonto 3231 Försäljning omvänd byggmoms.

Share this post