Rekommendationer

Var produceras gronsaker?

Var produceras grönsaker?

Dessa grövre grönsaker odlas oftast på friland även i kallare klimat, medan salladsgrönsaker som gurka, paprika och tomater odlas i uppvärmda växthus. De kan också lagras under längre tid, vilket gör att matsvinnet minskar både i butiken och hemma.

Vad finns det för grönsaker?

Tio i topp – näringsrikast av de grönsaker vi äter mest av

  • Gröna blad som spenat, mâchésallat, mangold och nässlor.
  • Gröna bönor/haricot verts.
  • Broccoli.
  • Gröna ärter och sockerärter.
  • Avokado.
  • Vita bönor.
  • Purjolök.
  • Blomkål.

Varför ska man köpa svenska grönsaker?

En stor fördel med att välja svenska grönsaker är de korta transporterna, eftersom grönsaker utvecklar både smak och vitaminer bättre när de får mogna länge där de odlas. Dessutom har vi i Sverige stränga regler kring växtskyddsmedel och vad vi får göra med våra grönsaker i själva hanteringen av dem.

Vad kan hända om man inte äter grönsaker?

Varför bör vi äta frukt och grönt? Alla studier om kopplingen mellan vegetabilier och hälsa visar att personer som äter mer grönsaker, frukt och bär löper mindre risk för en rad sjukdomar, bland annat hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och många cancersjukdomar.

Var kommer grönsakerna ifrån?

Grönsaker måste dock inte vara odlade, utan kan även vara vildväxande, som exempelvis brännässlor. Grönsaker kan vara frukter (som tomat), blad (som sallat), rötter (som morötter), stam (som selleri) och så vidare.

Varifrån kommer grönsaker till Sverige?

De grönsaker som med fördel odlas i varmare klimat importerar vi. Till exempel trivs basilika bäst i Italien och Spanien, medan den godaste broccolin kommer från Spanien. Ibland varierar nederbörd och temperatur så att skörden blir stor på ett håll i världen och kanske mindre någon annanstans.

Vad ska man äta för grönsaker?

För vuxna och barn över tio år är det bra att äta cirka 500 gram frukt och grönt varje dag, ungefär hälften frukt och hälften grönsaker. En dagsranson kan vara tre frukter och två rejäla nävar grönsaker. Det är bra om hälften av grönsakerna är grova, som morötter, broccoli, vitkål, bönor och linser.

Varför ska man köpa svenskt?

En ökad svensk livsmedelsproduktion bidrar till en bättre miljö och lägre klimatpåverkan globalt. Här är 8 huvudanledningar. Det är skillnad på kött och kött, och på grönt och grönt. Svenskproducerad mat är klimatsmart, har låg antibiotikaanvändning och bidrar till den biologiska mångfalden, bland annat.

Varför välja svenskt?

Sveriges bönder har en lång tradition av god djuromsorg och djurvälfärd som ger friska djur, låg antibiotikaanvändning och säkra livsmedel. Dessutom är den svenska djurskyddslagstiftningen den mest omfattande i världen. Sverige är det enda land som har krav på att mjölkkor ska vara ute och beta under sommaren.

Share this post