Allmänning

Vilka ar EU s grundfordrag?

Vilka är EU s grundfördrag?

EU:s två grundfördrag är fördraget om Europeiska unionen (EU-fördraget) och fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget).

Vad heter EUs utrikesminister?

Rådet för utrikes frågor leds alltid av EU:s så kallade höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Josep Borrell från Spanien. Posten kallas ofta för EU:s utrikesminister.

Vad fanns före EU?

Europeiska unionen har sitt ursprung i andra världskrigets slut. 1951 undertecknades fördraget om upprättandet av Europeiska kol- och stålgemenskapen i Paris. 1957 undertecknades fördraget om upprättandet av Europeiska ekonomiska gemenskapen och fördraget om upprättandet av Europeiska atomenergigemenskapen.

När tillämpas EU rätt?

EU-lag gäller framför svensk lag EU:s medlemsländer ska följa de regler som EU-länderna beslutar om tillsammans i EU:s institutioner. Ett land som inte gör det kan ställas inför rätta i EU-domstolen. Om en svensk lag står i strid med en EU-lag är det EU-lagen som gäller.

Vad ändrades när EG blev EU?

1981 gick Grekland med i EG och 1987 anslöt sig Portugal och Spanien. När EU-fördraget undertecknades 1993 övergick den Europeiska gemenskapen (EG) till att bli den Europeiska unionen (EU). Storbritannien lämnade EU den 31 januari 2020. EU har idag (2022) 27 medlemsländer.

Vad hette EU först?

Han ansåg att landet inte var tillräckligt Europa-inriktat. Därmed föll Storbritanniens ansökan. 1967 slogs de tre fördragen (Kol- och stål, EEC och Euratom) samman under namnet Europeiska gemenskaperna (EG).

EU har tre grundfördrag: EU-fördraget, fördraget om Europeiska unionen. Här beskrivs EU:s mål, EU-institutionernas uppgifter och den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken. Kallas även Maastrichtfördraget.

Vem kan föreslå en ny EU lag?

Kommissionen har initiativrätt att föreslå nya EU-lagar. Förslagen tas fram på ett öppet sätt med utgångspunkt i olika typer av underlag och synpunkter från allmänheten och berörda parter.

Vad är en stadgan?

Förutom att omfatta mer traditionella skydd som exempelvis rättvisa, frihet och medborgerliga rättigheter, har stadgan utvidgats till att inbegripa också “tredje generationens” grundläggande rättigheter, bortom civila och sociala. De inbegriper: skydd av data.

Hur går lagstiftning till i EU från förslag till lag?

När ett förslag på ny EU-lag kommer till Europaparlamentet granskas det av ett särskilt utskott. Sedan röstar ledamöterna i parlamentet om lagförslaget. Antingen godkänns det som det är, eller så gör Europaparlamentet ändringar i lagtexten.

Vad får EU inte besluta om?

EU-länderna bestämmer till exempel själva om inkomstskatter, barnbidrag, pensioner, skolan samt hälso- och sjukvården. I sådana frågor är det medlemsländernas egna regeringar och nationella parlament som äger rätten att ta beslut. EU beslutar inte om skatter, skola och hälso- och sjukvård.

Share this post