Blogga

Vilka spar och konsekvenser kan vi se av andra varldskriget i dag?

Vilka spår och konsekvenser kan vi se av andra världskriget i dag?

De ekonomiska följderna av andra världskriget är ofantliga och har påverkat flera av Europas länder ända fram till idag. Uppbyggnadskostnaden efter kriget blev enorm. Efter andra världskrigets slut låg stora delar av den europeiska kontinenten i ruiner och det kostsamma och mödosamma återuppbyggnadsarbetet inleddes.

Vilka blir konsekvenserna av första världskriget?

Ny stater som Estland, Lettland, Litauen, Polen och Jugoslavien bildades, medan dubbelmonarkin Österrike-Ungern splittrades. Osmanska riket blev Turkiet och Finland blev självständigt från Ryssland. Tyskland förlorade bland annat områden som tillföll Frankrike och det nybildade Polen.

Vad orsakade förintelsen?

Intentionen var att utrota judarna men nazisterna insåg också att de hade ett behov för dem. Det var stor brist på arbetskraft i Tyskland under krigsåren, eftersom de flesta män i arbetsför ålder var inkallade som soldater. Många judar utnyttjades därför som slavarbetare innan de mördades.

Vilka nya länder bildades efter andra världskriget?

De västallierade gick med på att Polens gränser försköts västerut och att Sovjetunionen tog kontrollen över Baltstaterna. Andra gränsjusteringar gjordes i Italien, Bulgarien, Rumänien, Ungern och Tjeckoslovakien. Tyskland och Österrike delades in i ockupationszoner.

Vilka spår kan man se av Kalla kriget idag?

Atombomben används fortfarande idag i krig och antibiotikan används flitigt idag för att bota infektioner . NATO bildades där största delen av länderna i Europa är medlemmar. Demokratin spreds och största delen av kommunismen föll.

Hur kan man använda kunskap om Kalla kriget för att förstå dagens världspolitiska läge?

Världshandeln utvecklades därmed på allvar och ledde fram till dagens globalisering. Motsättningarna mellan stormakterna är idag inte lika tydliga som de var under det kalla kriget. Mycket av världspolitiken sker nu istället genom internationella organisationer där FN har fått en större roll än tidigare.

Vad menas med kalla kriget varför benämner man det kalla kriget just kallt förklara också i detta sammanhang begreppet Terrorbalans?

Under 1960-talet började Sovjetunionen kommit ikapp USA ifråga om massförstörelsevapen. Det ledde till att det hädanefter rådde en s.k. terrorbalans mellan de båda supermakterna – varken USA eller Sovjetunionen kunde räkna med att vinna ett krig mellan sig om den ene angrep den andre.

Share this post