Frågor

Vad blir resultatet av andra varldskriget?

Vad blir resultatet av andra världskriget?

Kriget i Asien avslutades den 15 augusti 1945 då Kejsardömet Japan kapitulerade. De allierades totala seger över axelmakterna år 1945 avslutade konflikten. Andra världskriget förändrade den politiska inriktningen och sociala strukturen i världen.

Hur och varför förändras världen efter 2 VK?

Kalla kriget Efterkrigstiden – tiden efter andra världskriget – utmärk(te)s av en maktkamp mellan USA och Sovjetunionen. Länderna hade helt olika sätt att se på hur samhället skulle utformas. Det blev i princip en kamp mellan systemen kapitalism och kommunism, och om vilket land som skulle ha mest inflytande i världen.

Vilka länder skapades efter andra världskriget?

Även i Nordafrika och i de franska kolonierna Tunisien, Marocko, och Algeriet växte det efter andra världskriget fram starka befrielseorganisationer som krävde självständighet från Frankrike. 1956 erkände den franska regeringen Tunisien och Marocko som nya stater, men Algeriet vägrade man att släppa.

Vad hände med Tysklands gränser efter andra världskriget?

1945 slutade andra världskriget och den tyska nazidiktaturen krossades. Segrarmakterna delade upp Tyskland och huvudstaden Berlin i fyra ockupationszoner.

Vilka konsekvenser drabbades världen av efter andra världskriget?

De första åren efter andra världskriget förde länderna i Västeuropa en ekonomisk politik med starka planekonomiska inslag. Man fruktade de kriser som hade präglat mellankrigstiden och menade att staten måste garantera utveckling och välstånd. Återhämtningen i Västeuropa fick hjälp från USA i form av Marshallplanen.

Hur och varför delades Europa upp efter andra världskriget?

Europa delades upp i två delar efter andra världskriget. Östblocket styrdes av kommunistiska Sovjetunionen. Västblocket var demokratiskt och allierat med USA. Kalla kriget var inte ett krig med strider.

Share this post