Rekommendationer

Vem ar Arkimedes?

Vem är Arkimedes?

Arkimedes (grekiska: Ἀρχιμήδης, Archimedes), född 287 f.Kr., död 212 f.Kr., var en grekisk matematiker, fysiker, ingenjör, uppfinnare, astronom och filosof.

Vem kom på Arkimedes princip?

Arkimedes var grek och levde 200 år före Kristus på Sicilien, som på den tiden tillhörde Grekland. Han var främst matematiker och uppfinnare. Två viktiga upptäckter han gjorde bär också idag hans namn: Arkimedes skruv och Arkimedes princip.

Var föddes Arkimedes?

Syrakusa, ItalienArkimedes / FödelseortSyrakusa är en hamnstad på Siciliens östkust. Staden är huvudort i kommunala konsortiet Siracusa, innan 2015 provinsen Siracusa, och hade 121 605 invånare. Syrakusa listades på Unescos världsarvslista 2005 tillsammans med Pantalicas klipplatåer. Wikipedia

Vad förklarar Arkimedes princip?

En av de mest kända upptäckterna som Arkimedes gjorde kallar man för Arkimedes princip. Arkimedes princip beskriver den lyftkraft som en kropp som nedsänks i en vätska eller en gas påverkas av. Den här lyftkraften är lika stor som den undanträngda vätske- eller gasmängdens tyngd.

Varför sjunker en sten i vatten?

För att flyta i vatten måste föremålet ha en lägre densitet än vattnet för att kunna flyta. Ska föremålet flyta måste den tränga undan lika stor massa av vätskan som sin egen massa. Stenar sjunker i vatten för att den massa vatten, som trängs undan, är mindre än stenens egen massa.

Varför är stenen lättare under vatten?

Om en sten läggs i vatten så kommer den att sjunka. Det beror på att stenens densitet är större än vattnets. Samtidigt kommer stenen att vara lättare när den är under vattnet än vad den är ovanför i luften. Det beror på vattnets lyftkraft som påverkar stenen uppåt.

Vem kom på skruven?

P. L. RobertsonSkruv / Uppfinnare

Vad kallas en skruv som gör hål i saker?

Vardaglig benämning: Bult. Passkruv: Delgängad skruv, där den ogängade delen är precisionsbearbetad för att centrera i ett passande hål. Används exempelvis för att fästa in en axel i ett noggrant bestämt läge. Den gängade delen är som en vanlig maskinskruv.

Vem uppfann muttern?

Archimedes (287–212 f.Kr.)

Var föddes Archimedes?

Syrakusa, ItalienArkimedes / Född

Vad du än gör Rubba inte cirklarna?

Detta yttrade Archimedes, då han mördades av en romersk soldat 212 f.Kr. Den store matematikern satt och ritade geometriska figurer, då soldaten trängde in i hans hus och stack ned honom. PS1: Jfr Johannes evangelium 20:17: ”Noli me tangere”.

Share this post