Blogga

Varfor stiger priserna?

Varför stiger priserna?

Stor efterfrågan – folk vill köpa fler varor och tjänster än vad företagen kan producera. Om kostnaderna för att producera varor och tjänster stiger kan företagen behöva höja sina priser som kompensation för stigande produktionskostnader.

Varför menar nationalekonomer att låg och stabil inflation är önskvärt?

Varför låg och stabil inflation? Riksbanken och de flesta andra centralbanker runt om i världen fokuserar på att hålla inflationen låg och stabil eftersom det skapar goda förutsättningar för en gynnsam ekonomisk utveckling.

Varför går inflationen upp?

Efter flera år med mycket låg inflation nådde inflationen i augusti, september och oktober 2021 sin högsta nivå på 13 år. Det finns tre huvudsakliga skäl för detta: 1) vår ekonomi öppnas snabbt igen, 2) högre energipriser driver upp inflationen och 3) det finns något som statistiker kallar för ”baseffekter”.

Varför vill man ha låg inflation?

Utan genom att politiken för att få låg inflation är att skapa och behålla en hög arbetslöshet, vilket gör det enklare att pressa upp vinstnivån för företagen. Hög arbetslöshet innebär lägre lönekrav från de anställda. Hög arbetslöshet gör det lättare för företagen att hålla uppe vinstandelen i produktionen.

Varför vill man ha en låg och stabil inflation?

Anledningen till att Riksbanken, precis som de flesta andra centralbanker runt om i världen, fokuserar på att hålla inflationen på en låg och stabil nivå är att det skapar goda förutsättningar för en god ekonomisk utveckling. Det finns nämligen betydande problem som är förknippade med en hög och varierande inflation.

Hur mycket har matpriserna stigit 2021?

Matpriserna ökade med cirka 0,5 procent under 2021 jämfört med 2020, alltså inte speciellt mycket. Det som påverkade den höga inflationen under slutet av förra året var i stället energipriserna. Men under december 2021 ökade matpriserna och alkoholfria drycker med 1,7 procent jämfört med föregående år.

Vad händer med räntan när inflationen ökar?

Stiger inflationen över målet höjer Riksbanken reporäntan. Och då blir vanligtvis bolånen dyrare. Men 2021 är ett undantag. De flesta bedömarna spår att inflationen är tillfällig och beror på flaskhalsar i ekonomin.

Share this post