Rekommendationer

Hur starka var vikingarna?

Hur starka var vikingarna?

I nästan 200 år var vikingarna oövervinneliga på de europeiska slagfälten. Deras många segrar var ingen slump – nordborna var sin tids skickligaste och mest fruktade krigare. Pojkarna lärde sig slåss redan vid unga år, och krigaranda och djärvhet genomsyrade hela vikingasamhället.

Hur stred vikingarna?

Vanligtvis kämpade vikingen med skölden i vänsterhanden och ett svärd eller en yxa i den högra. De breda, korta klingorna var till för att hugga med, inte sticka. Man parerade alltid med skölden, men måste man parera med sitt svärd använde man flatsidan.

Hur krigade vikingarna?

I öster sökte sig nordmän i stora mängder ned utmed de ryska floderna. De kom som farmän (handelsmän) eller som blivande ”väringar”, det vill säga värvade soldater i den östromerske kejsarens armé och flotta, men också som erövrare. Enligt traditionen skall det första ryska riket ha grundats från Sveariket.

Vad hände på ön Lindisfarne år 793?

Här, i det anglosaxiska kungariket Northumbria, låg under tidig medeltid det blomstrande klostret Lindisfarne på Holy Island. Den 8 juni år 793 anlände hedniska främlingar och plundrade hela anläggningen. Detta är det officiella startskottet för vikingatiden.

Vad hände 8 juni 793?

Attacken mot det rika klostret Lindisfarne i Northumbria den 8 juni år 793 räknas som starten för vikingarnas kolonisering av England. Med tiden kom nordborna att kontrollera nästa hela norra och östra England – något som dagens ortsnamn avslöjar.

Var vikingar krigare?

Vikingar var sjökrigare, sjörövare, från i huvudsak nuvarande Norden, som deltog i båtburna plundringar och krigståg i Norden, Europa och Västra Asien från 793 fram till 1100-talet. Under perioden erövrade nordiska krigare stora delar av brittiska öarna och norra Frankrike.

Vad firas den 8 juni?

FN:s generalförsamling har i resolution 63/111 slagit fast den 8 juni som Världshavsdagen. Dagen (World Ocean day) började firas redan 1992 efter FN:s konferens om miljö och utveckling i Rio de Janeiro men har nu blivit en officiell FN dag.

Share this post