Blogga

Vad gjorde man pa 1700-talet?

Vad gjorde man på 1700-talet?

Under mitten av 1700-talet stod vetenskapen i Sverige på lika hög nivå som i Frankrike och England. Svenska botaniker som Linné, fysiker som Celsius, astronomer och statistiker som Wargentin och många andra, vann världsrykte. I en klass för sig stod matematikern, uppfinnaren och andeskådaren Emanuel Swedenborg.

Vilka förändringar skedde i samhället efter industrialiseringen?

Industrialiseringen har också haft stora sociala och politiska konsekvenser i form av ökade klasskillnader, tillkomsten av en stor arbetarklass och uppkomsten av den socialistiska ideologin som har varit av stor betydelse för den världspolitiska utvecklingen under 1900-talet.

När förbjöds dueller?

Dueller i Sverige I Sverige förbjöds de i förordningar, ”duellplakatet” av år 1662 och 1682. Bestämmelser om förbud mot dueller fanns ännu i en kunglig förordning av 1861 som gällde fram till 1965. I 1962 års strafflag som trädde i kraft 1965 finns dock inga särskilda bestämmelser om dueller.

Hur man levde på 1700-talet?

Under 1700-talet växte befolkningen i landet och allt fler flyttade till städerna. Under denna period började en ny typ av trähus byggas i våra städer. Husen skiljer sig från husen på landsbygden. I flera fall finns det plats för flera familjer.

Var Sverige fattigt på 1700-talet?

Sverige var fattigt. Det berodde på krigen som hade pågått under många år. Det hade också varit sjukdomsepidemier och missväxt flera gånger. En svår pestepidemi i början på 1700-talet dödade runt en tredjedel av befolkningen i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Hur levde man under den gustavianska tiden?

Gustav III – en upplyst kung Han mildrade de rådande strafflagarna och avskaffade bland annat dödsstraffet för en rad olika brott. Gustav III visade också tolerans i religionsfrågor och gav judar och katoliker lov att utföra sin religion i några av Sveriges städer.

Vilket lands kung ville Gustav III efterlikna?

Gustav III genomdrev dessutom en inskränkt tryckfrihetsförordning 1774….Gustav III[redigera | redigera wikitext]

Gustav III
Gustav III iklädd sin kröningsdräkt, målning av Alexander Roslin 1777
Kung av Sverige
Regeringstid 12 februari 1771–29 mars 1792 (21 år och 46 dagar)
Kröning 29 maj 1772 i Stockholm

Vem efterträdde Gustav den tredje?

Då Gustav III dog, två veckor efter de mördande skotten på operabalen i Stockholm våren 1792, var hans son och tronföljare Gustav Adolf 13 år gammal. Därför tillsattes en förmyndarregering, under hans farbror hertig Karl (men under stort inflytande av greve Gustaf Adolf Reuterholm).

Share this post