Blogga

Vad ar Riba?

Vad är Riba?

Riba (arabiska ربا) betyder ränta och är förbjudet enligt flera verser i Koranen (bland annat 2:275-280, 3:130, 30:39) och många autentiska hadither i Sunna. Den allra största majoriteten av islamiska jurister och allmänna muslimer följer denna syn.

Vad är ränta inom islam?

Men, eftersom muslimernas heliga bok Koranen förbjuder ränta, är ränteförfarandet omöjligt för många troende muslimer. Det gör att de troende muslimerna inte kan spara eller låna i konventionella banker.

Kan man ta ett lån utan ränta?

Finans- och kreditbolag tar en stor risk när de lånar ut pengar till dig utan ränta och avgifter, och därav vågar de inte låna ut större summor. Det vanligaste är man lånar ut mindre belopp mellan 5 000- 10 000 kronor, men det finns vissa långivare som erbjuder räntefria privatlån på upp till 50 000 kronor.

Får man kyssas offentligt under ramadan?

Visa respekt Under Ramadan ska muslimer be vid exakta tidpunkter, fem gånger om dagen. Om du till exempel har en muslimsk tourguide eller taxichaufför, ge dem möjlighet att stanna för att be. I muslimska länder kan det uppfattas som olämpligt att kyssas, hålla hand och röra varandra offentligt, även för gifta par.

Får man ha förhållande under ramadan?

Fastan är Islams fjärde pelare. Under denna månad får man varken äta, dricka, röka eller ha sexuella förbindelser från soluppgång till solnedgång.

Hur tjänar en islamisk bank pengar?

Islamiska banker i andra länder är ofta privata och förknippas vanligen till islamiska strömningar. Bankerna är ofta finansierade av rika investerare från Gulf-länderna. Det finns tre huvudmetoder för detta. Mudaraba – eller sovande partnerskap är det bästa och enklaste sättet för en islamisk bank att ge ett lån.

Finns det islamisk bank i Sverige?

I länder som England och Tyskland finns internationella banker som erbjuder islamisk finansiering till sina kunder, men inte i Sverige. Då islam bland annat förbjuder räntetransaktioner skulle problemet kunna lösas genom att man istället för ränta betalar en avgift till banken.

Kan man köpa hus utan ränta?

Räntefria lån: Banken köper villa/lägenhet/bil till fullt pris. Kunden köper av banken på avbetalning till ett överenskommet högre pris. Tekniken kallas Murabaha. Bankkonton: Bankerna avstår från ränta på in- och utlåning.

Share this post