Ny

Vad heter Sumerernas skriftsprak?

Vad heter Sumerernas skriftspråk?

Kilskriften användes redan för 5 500 år sedan i Sumer i forntidens Mesopotamien. Sedan 150 år kan vi tyda skriften.

Hur styrdes Sumerernas samhälle?

Sumer var en grupp stadsstater som var och en styrdes av ett lokalt prästerskap. Dessa stater stred med varandra om makten över Mesopotamien.

Hur såg Sumerernas samhälle ut?

Sumer var ett kulturområde i södra Mesopotamien (dagens Irak). Här utvecklades en högkultur från vilken Europa, Afrika och Indien ärvt en rad uppfinningar, till exempel hjulet, tidsindelningen och skriften. Sumererna kan ha varit först med att uppfinna hjulet för transporter.

Hur styrdes Mesopotamien?

I Mesopotamien fanns flera av forntidens största städer. Här låg bland annat Ur och Babylon. Städerna styrdes av kungar som hade hjälp av sina präster. Uruk var en av de allra första städerna i världen.

När utvecklade sumererna en högtstående kultur?

Civilisationens vagga förläggs oftast till Mesopotamien för omkring 5 000 år sedan. Under de följande 2000 åren var tvåflodslandet världens mest högtstående kultur och utövade ett starkt inflytande på sina grannar i Egypten, Mellanöstern och Indusdalen.

Vilka är de äldsta skrifterna?

Den sumeriska kilskriften och de egyptiska hieroglyferna anses generellt tillhöra de äldsta skriftsystemen och uppkom någon gång under 3400–3200 f.Kr. Den kinesiska skriften uppkom, troligtvis självständigt, någon gång runt år 1600 f.Kr.

Hur såg Walter Ong på skriftens uppkomst?

Walter Ong pekar i sin bok ut ytterligare skillnader mellan talspråklig och skriftspråklig kultur. I det talspråkliga samhället måste kunskaper vidareförmedlas genom rytmiska, formelartade uttryck som är lätta att minnas. Lagar kan till exempel vara utformade som dikter som reciteras.

Vilket språk talades i Mesopotamien?

Sumeriska var det språk som talades i det forntida Sumer i södra Mesopotamien i nuvarande södra Irak omkring 3200-1700 f.Kr.

Vad skrev man hieroglyfer på?

Man skrev inte med hieroglyfer någon annanstans än i Egypten, hieroglyfer skrevs alltså med fornegyptiska. Hieroglyfer består av mycket fina och noggranna bilder, som antingen är målade på papyrus (ett slags papper gjort av en växt som heter papyrusplanta) eller inristade i stenväggar t. ex. i tempel eller pyramider.

Varifrån kommer det latinska alfabetet?

Ur det feniciska alfabetet utvecklades även det hebreiska alfabetet omkring 800 f. Kr., och troligen kort därefter det arabiska alfabetet. Det grekiska alfabetet kom sedan att spridas till etruskerna, som spred det vidare till romarna som skapade det moderna latinska alfabetet.

Vilka är de äldsta bevarade språken?

I Europa anses baskiska vara det äldsta språket. Baskiska är troligen en direkt avläggare av det språk som under stenåldern uppstod i Europa och därmed det enda språket i Europa som inte kommit hit från Asien. Latin är också mycket gammalt, omkring 2500 år, och dessutom ett språk som förändrats mycket lite.

När kom latinska alfabetet?

Det var emellertid först betydligt senare, närmare bestämt 700–100 f Kr, som romarna utvecklade det latinska alfabetet, som liknar det alfabet vi har i dag.

Vilken högkultur hade ett skriftspråk som vi inte kan läsa?

Ca år 3200 f.Kr. Alfabetet han använde sig av var en primitiv föregångare till kilskrift. Denna epokgörande händelse ägde rum i staden Uruk i regionen (se karta) där den sumeriska kulturen växte fram (ungefär dagens Irak). Tidpunkten är inte så lite oviss, men det bör ha varit någon gång mellan 3000 och 3400 f.Kr…

Share this post