Frågor

Vad ar likt mellan antiken och medeltiden?

Vad är likt mellan antiken och medeltiden?

Medeltiden är en traditionell benämning på en period av Västerlandets historia som ligger mellan antiken och modern tid. Medeltiden anses avgränsad från antiken särskilt genom Romerska rikets fall i väst år 476, kristendomens avgörande seger och de stora folkvandringarna.

Vad upptäckte man på medeltiden?

På medeltiden uppfanns många redskap inom jordbruket, till exempel hjulplogen, harv, vind- och vattenkvarnarna. Den nya plogen av järn var bättre på de tunga lerjordarna i norra Europa. När hjulplogen togs i bruk ökade skördarna och därmed också befolkningen.

Hur många kan läsa och skriva i världen?

Det kan jämföras med pojkar i samma ålder, där siffran endast är en av tio (2). Drygt 770 miljoner vuxna människor i världen kan inte läsa en bok eller skriva sitt eget namn. Av dessa är över 60 procent kvinnor (4). Men problemet består inte bara i att flickor inte får lära sig läsa och skriva.

Hur förändrades samhället mellan antiken och medeltiden?

En ny religion fick fäste i landet, kristendomen, och en statsmakt växte fram. Det innebar att samhällets uppbyggnad förändrades från ett ättesamhälle, där ätten eller släkten var samhällets sociala bas, till en statsmakt där kung, aristokrati och kyrkliga ämbetsmän hade den avgörande makten.

Vilka förändringsprocesser var de viktigaste mellan medeltiden och antiken?

Antiken och medeltiden (mina viktigaste händelser/förändringsprocesser) Hellenismen uppstod. Kulturförändingar (religion, filosofi, konst osv.) Vår kultur är influerad av Grekland (språk, idrott (olympiska spelen började här), teater, byggnadskonst (många byggander influeras av Aristoteles, t.

Hur många i världen är läskunniga?

Läskunnigheten i världen har ökat under de senaste 20 åren. Antalet 15-24-åringar som inte kan läsa och skriva har minskat från 170 miljoner till 115 miljoner. Läskunnigheten i världen har ökat under de senaste 20 åren.

Hur många procent är analfabeter i världen?

som inte kan läsa i världen1 Av världens befolkning på 800 miljoner (> 15 åringar) är ca 16 % analfabeter. 98 % av världens analfabeter lever i u-länder, många av dem är fattiga och skadade av krig.

Share this post