Ny

Vad ar det for skillnad pa hosilage och ensilage?

Vad är det för skillnad på hösilage och ensilage?

Hö är torkat tillräckligt torrt så det är lagringsstabilt. Ensilage har kvar ca 50-70% vatten och plastas in, där en ensileringsprocess sker med hjälp mjölksyrabakterier. Hösilage är inplastat och har en vattenhalt mellan ensilage och hö. Näringsmässigt är det ingen skillnad på de tre konserveringsmetoderna.

Hur täcker man en plansilo?

Till täckning av plansilo används som minimum 2 lager täckfolie av standardkvalitet med en tjocklek på 0,15 mm eller med motsvarande hållfasthet och täthet(Poulsen, 2003). Hur man går till väga vid inläggning och täckning (Poulsen, 2003) • Rengör silon i god tid innan inläggning.

Hur gör man Ensilagebalar?

Grönmassan lastas av i jämna skikt i facket och packas undan för undan med hjälp av traktor eller lastmaskin. När facket har fyllts täcks grönmassan med plastfilm för att förhindra syretillförsel.

Vad kostar en bal ensilage?

Ensilage/hösilage i rundbal 125 cm. Vikt cirka 450 kg /st. Inplastat. PRIS: 500:-/ st (exkl. moms 400:-/ st.)

Vad kostar en plansilo?

En plansilo på 40 x 8 x 3 meter rymmer 200 ton torrsubstans. En dags extra packning med en 12 tons lastmaskin kostar ungefär 6 500 kronor. Då räcker det om torrsubstansförlusten minskar med 3 procent för att den extra packningen ska löna sig. I själva verket kan man räkna med betydligt bättre resultat.

Hur länge kan man lagra hösilage?

Under höst och vår ska man inte räkna med att en bal håller sig längre än ca 5-6 dagar, ibland kortare till exempel om det är varmt och fuktigt väder, då kan det röra sig om 3-4 dagar. Vid minusgrader håller fodret betydligt längre tid. Om det finns jäst i ensilaget vid öppning skall man räkna med kortare hållbarhet.

Kan man ge får ensilage?

Vid utfodring med vattenrikt ensilage i kyla måste man ha i åtanke fårens problem om ensilaget fryser. Det blir svårare för dem inte bara att få loss fodret, de måste gnaga det i sig, utan också att välja ut de mer näringsrika bladen. Djuren måste dessutom värma upp det frusna fodret, vilket kostar energi.

Kan man ge hästar ensilage?

Ensilage innehåller mer vatten och mindre näringsrik torrsubstans per kg än vad hö gör. Ensilage är alltså mer ”utspätt” med vatten än vad hö är, och därför måste man ge mer ensilage än hö, så att hästen får i sig tillräckligt med fibrer och får tugga tillräckligt mycket.

Share this post