Trendig

Nar slog Penningekonomin igenom?

När slog Penningekonomin igenom?

I norra Italien uppkom banker och man började använda pengar som placeringar, vilket gjorde att de blev kapital. Sen medeltiden uppkom i Europa centralbanker i statens regi. I Europa utvecklades penningekonomin med det undantaget inte mycket fram till 1800-talet.

Varför och hur är dagens pengar värdefulla?

Pengar är ett bytesmedel och en måttenhet. Det tillåter människor att indirekt handla varor och tjänster samt förstå priset på dessa. Därtill ger det oss en möjlighet att spara för större inköp i framtiden. Pengar är bara värdefulla för att alla vet att de accepteras som en betalningsform.

Vad menas med naturahushållning medeltiden?

Naturahushållning är ett ekonomiskt system där betalning till skillnad från vid penninghushållning sker in natura, det vill säga med varor eller tjänster i stället för med pengar. Han var frankernas kung och kring 800-talet erövrade han ett rike som omfattande en stor del av kontinenten.

Hur uppstod Vasallsystemet?

Vasallsystemet innebar att kungen överlämnade jord till beridna soldater mot att de krigade för kungen. Det uppstod under äldre medeltid då rytteriet utvecklades genom stigbygeln och betslets införande. Ryttare var dyra och kungen hade inget att betala med än län = feodum. Det ledde till att en adelsgrupp uppstod.

Hur fungerade Vasallsystemet?

Under feodaltiden organiserades samhället genom ett vasallsystem. Vad innebar det? Hur uppstod det? Det innebar att stormän fick olika län från kungen med mark så att dem kunde få styra sina marker inom det länet men för att dem skulle få det så var dem tvungna att ha en arme med bepansrade riddare.

Hur har pengar förändrat världen?

Pengar gör det möjligt för människor att snabbt och lätt jämföra värdet av olika varor (t. ex. äpplen och skor), att lätt byta ett ting mot ett annat och bekvämt lagra rikedomar. Det har funnits många typer av pengar.

Share this post