Blogga

Vilket material flyter bast?

Vilket material flyter bäst?

Kork, plast, gummi…etc…?? Detta menas då att ”bollen” flyter i vatten, och klarar att hålla upp en stor vikt i förhållande till sin egen storlek och vikt.

Varför flyter båtar barn?

En båt flyter för att den har lägre densitet än vatten. Man också förklara det med att den mängd vatten en båt tränger undan väger mindre än båten.

Hur räknar man med Arkimedes princip?

Arkimedes kom fram till vad som idag kallas Arkimedes princip: Lyftkraften på ett föremål i en vätska är lika stor som tyngden av den undanträngda vätskan . Om den undanträngda vätskan har volymen V och densiteten så är dess massa m= V och dess tyngd mg= Vg.

Varför kan en båt flyta?

Lyftkraften ett fartyg får från vattnet som det sänks ner i är lika stor som det undanträngda vattnets tyngd, Arkimedes princip. Saker som sjunker har för liten storlek i förhållande till sin vikt, och kan inte tränga undan tillräckligt med vatten för att flyta.

Vad är det som avgör om något flyter?

Förenklat kan man därför säga att när ett föremål tränger undan vatten som väger mer än föremålet självt, kommer föremålet att flyta. När ett föremål tränger undan vatten som väger mindre än föremålet, kommer det att sjunka, för då är tyngdkraften större än lyftkraften som kommer från det undanträngda vattnet.

Vad är den Arkimedes principen?

Ett föremål som är nedsänkt i en vätska påverkas av en uppåtriktad lyftkraft som är lika stor som den undanträngda vätskans tyngd. Om en sten läggs i vatten så kommer den att sjunka. Det beror på att stenens densitet är större än vattnets.

Hur kan man förklara vad densitet är?

Densiteten är ett mått på hur stor vikt (massa) ett ämne har per volymenhet. Det mäts genom att man delar materialets vikt med dess volym. Den officiella enheten för densitet är kg/m3, men ibland anger man densitet i kg/liter. Ju högre densitet ett ämne har desto större massa per volymenhet.

Hur används Arkimedes princip idag?

Om du kastar ut en sten i vattnet kommer den att sjunka. Det beror på att stenens densitet är högre än vattnets (som är ungefär 1 kg/dm3). Om du försöker flytta stenen när den är under vattenytan kommer det att vara lättare än om du flyttar den på land.

Share this post