Allmänning

Varfor hamnar man pa HVB-hem?

Varför hamnar man på HVB-hem?

HVB står för Hem för Vård eller boende och kallas oftast HVB-hem. För unga är det ett behandlingshem som ska hjälpa dem att komma vidare i livet när hemförhållandena är alltför svåra, eller så handlar det om, som man säger, ”ungdomar på glid”.

Vem blir placerad på HVB-hem?

Ett behandlingshem för unga är ett sätt för barn och ungdomar att få tillgång till vård och behandling på en annan plats än i det egna hemmet. Om den psykosociala miljön i hemförhållandet anses ohälsosam för en person kan socialnämnden i kommunen besluta om en placering på HVB-hem för barn och ungdom.

Hur länge är man på ett HVB-hem?

Ensamkommande barn som inte har sina föräldrar i Sverige bor kvar tills de är tillräckligt självständiga för att kunna flytta till en egen bostad.

Vad får man göra på ett HVB-hem?

Du har rätt att fråga om allt som rör dig. Hur många gånger du vill. Du har rätt att få säga vad du tycker när man planerar saker som gäller dig. Du har rätt att gå i skolan och få den hjälp du behöver med skolarbetet.

Är LVU frivilligt?

Får barnet vara med och bestämma det? Så fort vård enligt LVU inte behövs ska den upphöra. Om barnet fortfarande är i behov av vård kan placeringen fortsätta frivilligt med stöd av socialtjänstlagen (2001:453), SoL. Utgångspunkten är att barnet ska återförenas med sina föräldrar så fort målet med vården är uppnått.

Är HVB-hem låsta?

Utegångsförbud kan användas men ungdomen får inte låsas in. Ytterdörren kan vara låst men ska gå att öppna inifrån.

Är HVB hem bra?

Majoriteten av alla HVB-hem är bra. Men majoriteten är inte gott nog. Inget barn ska behöva utsättas för våld, övergrepp, isolering, droger och bestraffning i ett hem som ska ge dem trygghet och stöd.

Varför bor barn på HVB hem?

På HVB hem bor barn och unga som är i en situation där deras utveckling och hälsa har kommit till skada på olika sätt. Personalen på ett HVB ansvarar för att individerna ska få en positiv utveckling, de ska även ge individerna stöd, skydd och vidare minska risken för att de fortsatt kommer till skada.

Share this post