Innehållsförteckning
Hur agerar Sverige inom jämställdhetsfrågor i EU?
Även om skillnaderna i sysselsättningsgraden har minskat under de senaste tio åren är de fortfarande stora mellan EU-länderna. 2010 enades unionens stats- och regeringschefer om att eftersträva en gemensam sysselsättningsgrad om 75 procent för män och kvinnor i åldrarna 20-64 år, detta som en del av EU:s 2020-strategi.
Hur ser jämlikheten ut idag?
Kvinnor har högre utbildningsnivå än män. Trots det har kvinnor lägre lön, lägre inkomst och så småningom lägre pension än män. Statistiken visar också att kvinnor redan i skolan är mer stressade än män. Detta och mycket mer kan du läsa i ”På tal om kvinnor och män.
Vad krävs för att nå jämställdhet?
Jämställdhet är när kvinnor och män har samma möjligheter att påverka sina egna liv och samhället. För att kvinnor och män ska ha samma makt så måste de ha samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter.
När var Sverige mest jämställt?
European Institute for Gender Equality (EIGE) mäter återkommande jämställdheten i alla EU:s medlemsländer utifrån områdena arbete, pengar, kunskap, tid, makt och hälsa. Inom fem av dessa sex områden är Sverige det mest jämställda landet, en position som Sverige innehaft i mätningen sedan 2005.
Vilket land är sämst på jämställdhet?
129 länder från hela världen jämfördes på en skala från 0 till 100. Ju högre värde, desto mer jämställt land. Högst placerade sig Danmark med 89,3 poäng, och lägst hamnade Tchad med 33,4 poäng.
144 länder från hela världen jämfördes på en skala från 0 till 100. Ju högre värde, desto mer jämställt land. Högst placerade sig Danmark med 90,4 poäng, och lägst hamnade Tchad med 35,6 poäng.
Vad gör EU för jämställdhet?
Strategiskt engagemang för jämställdhet Minska skillnaderna i lön, inkomster och pension mellan könen och på så sätt bekämpa fattigdom bland kvinnor. Verka för en jämn könsfördelning i beslutsprocessen. Bekämpa könsrelaterat våld och stödja och skydda offer. Främja jämställdhet och kvinnors rättigheter i hela världen.