Blogga

Vem bor i Laos?

Vem bor i Laos?

Det finns ett 50-tal olika folkgrupper i Laos, men många av dessa omfattar bara ett par tusen individer. I den officiella statistiken delas befolkningen in i tre grupper: låglandslaotier, inlandslaotier och höglandslaotier. En liten grupp inom det höglandslaotiska hmongfolket har länge fört ett gerillakrig mot regimen.

I vilket land är Laos största stad?

Vientiane (lao: ວຽງຈັນ, Viangchan) är huvudstaden, och också den största staden i Laos. Den ligger på Mekongflodens norra strand på gränsen mot Thailand.

Vilket språk talar man i Laos?

LaoLaos / Officiellt språk
Om lao. Lao – eller laotiska – är det officiella språket i Laos och talas även i nordöstra Thailand. Språket är så pass nära besläktat med thai att talare av dessa språk kan förstå varandra relativt väl.

I vilket land ligger Laos?

Laos, formellt Demokratiska folkrepubliken Laos, är ett land i Sydostasien. Landet gränsar till Burma och Thailand i väst, Vietnam i öst, Kambodja i söder och Kina i norr…

Vad kallas en som bor i Laos?

Landets befolkning består av mer än 48 etniska grupper. Den dominerande folkgruppen är låglandsfolket, lao lum; se lao (etnisk grupp). Hälften av invånarna lever i slättområdena kring floden Mekong. Den största delen (80 procent) av alla etniska laotier lever utanför Laos, i norra Thailand (Isan).

Vad heter huvudstaden i Laos?

VientianeLaos / Huvudstad

I vilket land är Vientiane huvudstad?

Laos ligger på Sydöstasiatiska halvön. Landets huvudstad heter Vientiane.

Var bor laotier?

Hälften av invånarna lever i slättområdena kring floden Mekong. Den största delen (80 procent) av alla etniska laotier lever utanför Laos, i norra Thailand (Isan). Den dominerande religionen i landet är buddhismen.

Vad kallas befolkningen i Laos?

Det finns ett 50-tal olika folkgrupper i Laos, men många av dessa omfattar bara ett par tusen individer. I den officiella statistiken delas befolkningen in i tre grupper: låglandslaotier, inlandslaotier och höglandslaotier.

Vem styr Laos?

Laos styrs enväldigt av det kommunistiska Laotiska folkets revolutionära parti, som är det enda tillåtna partiet i landet. Kommunistpartiet har full kontroll över i princip hela samhället, däribland rättsväsen och massmedier. Kritik av det politiska systemet tolereras inte.

Vad är Laos känt för?

De flesta laotier lever på att odla ris och andra grödor… Laos i Sydöstasiens inland är en kommunistisk enpartistat och ett av Asiens fattigaste länder. Kommunisterna tog kontroll över hela landet 1975 och avskaffade monarkin samma år. Maktövertagandet föregicks av två årtionden med inbördeskrig.

https://www.youtube.com/watch?v=PYK1WQgqvus

Share this post