Populära

Hur manga vokaler finns det i dari?

Hur många vokaler finns det i dari?

Alfabetet består av 32 konsonanter och 6 vokaler. Läs och skriftriktningen är från höger till vänster. Dari talas av drygt mer än hälften av invånarna, alltså 17-19 miljoner människor. Språket behärskar i flera av de större städerna såsom Kabul, Mazar-e- Sharif och Herat.

Hur många människor pratar dari?

Om dari. Dari är den version av persiska som talas i Afghanistan, där det är ett officiellt språk tillsammans med pashto och modersmål för cirka hälften av befolkningen. Det är lingua franca för talare av de 40 språken som talas i landet. Dari har även cirka en miljon talare i Pakistan och 15 000 i Iran.

Vad talar afghan?

Pashto
Dari
Afghanistan/Officiella språk

Hur många ord har dari?

Den iranska standardpersiskan har lånat många ord från franska medan dari lånat dessa motsvarigheter från engelska….Dari (språk)[redigera | redigera wikitext]

دری
Talas i Afghanistan
Region Sydasien
Antal talare 12,5 miljoner (2000–2011) Modersmål för 25–50 % av den afghanska befolkningen
Officiell status

Hur många talar dari i Afghanistan?

Fram till år 1964 användes namnet fârsi i såväl Iran och Tadzjikistan som i Afghanistan. Den iranska persiskan har lånat många ord från franskan. Dari har lånat dessa motsvarigheter från engelskan. Dari är det officiella skriftspråket i Afghanistan ihop med pashto och talas av drygt hälften av invånarna.

Hur många talar persiska?

Persiska är ett indoeuropeiskt språk som talas av cirka 120 miljoner människor. Det är statsspråket i Iran och talas av mer än 60 procent av befolkningen i landet.

Vad är pashto för språk?

Pashto, ibland stavat pashtu eller pushto, är ett av två officiella språk i Afghanistan tillsammans med dari och talas även i västra och norra Pakistan. Ungefär hälften av den afghanska befolkningen talar det som sitt förstaspråk, och flera miljoner har det som andraspråk.

Vad snackar afghaner för språk?

De två största språken är dari och pashtu som också är Afghanistans två officiella språk. Dari och pashtu är indoeuropeiska språk och därmed besläktade med de flesta språk som talas i Europa, däribland svenska. Dari är särskilt nära besläktat med farsi, som talas i Iran. Dari och pashtu skrivs med arabiska bokstäver.

Share this post