Populära

Vad ar en Samhallsstorning?

Vad är en Samhällsstörning?

Samhällsstörningar är företeelser och händelser som hotar eller skadar det som ska skyddas i samhället.

Vad är Skottlandsmodellen?

I Skottland arbetar alla kommuner enligt samma modell för att samordna tidiga insatser för barn och unga. Modellen heter Getting it right for every child, GIRFEC, och ger skolan, socialtjänsten och hälso- och sjukvården konkreta verktyg för att stötta barn tidigt och med så lite byråkrati som möjligt.

Vilken roll har länsstyrelsen vid en Samhällsstörning som påverkar flera kommuner och myndigheter?

Länsstyrelsen har det geografiska områdesansvaret på regional nivå. Länsstyrelsen sammankallar olika nätverk som kan förebygga eller avhjälpa en samhällsstörning och kan också i särskilda fall överta räddningstjänstansvaret från länets kommuner.

Vilken roll har länsstyrelsen vid en Samhällsstörning?

Länsstyrelsens roll i krisberedskapen är att samordna det regionala arbetet – före, under och efter en samhällsstörning. Under en samhällsstörning ska Länsstyrelsen samverka, samordna och stödja länets aktörer för att inrikta samhällets åtgärder och resurser så att konsekvenserna för samhället blir så små som möjligt.

Varför tidiga insatser?

Tidiga och samordnade insatser från samhället kan i många fall förhindra framtida psykisk ohälsa. Förskola, skola, socialtjänst och hälso- och sjukvård kan både främja positiv utvecklning bidra till risk för negativ utveckling hos barn och unga. Fram för allt gäller det barn med egen sårbarhet.

Hur ser socialtjänstens organisation ut?

Socialtjänsten består av vård, äldreomsorg, stöd till missbrukare, stöd och service till personer med funktionsnedsättning och även individ- och familjeomsorg (IFO). Varje kommun ansvarar för att detta sköts och att allt folk som bor i kommunen får den hjälp och det stöd som behövs.

Definition. En samhällsstörning eller en kris kan vara: en händelse som avviker från det normala, en händelse som innebär en allvarlig störning, en händelse som medför överhängande risk för en allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner eller en händelse som kräver skyndsamma insatser.

Share this post