Blogga

Far ej anvandas som utsade?

Får ej användas som utsäde?

Övriga arter får inte användas som eget utsäde Om du vill odla andra arter måste du köpa utsäde. Det gäller även om du vill odla en hybridsort eller en syntetisk hybridsort.

Hur gör man utsäde?

Betning innebär att man behandlar utsädet, till exempel genom att applicera ett växtskyddsmedel direkt på fröet, innan sådd. Syftet är att främja etablering och i förlängningen skördepotentialen genom att kontrollera sjukdomar som kan angripa utsädet och de unga plantorna.

Vem är det som övervakar det certifierade utsädet?

Jordbruksverket certifierar även utsädespotatis och köksväxtutsäde. Dessutom kvalitetskontrollerar vi köksväxtutsäde, prydnadsväxtutsäde och utsäde av lantbruksväxter som inte kräver certifiering.

Vad kostar utsäde?

Gemensamt för samtliga växtslag

Tjänst Pris i SEK
Besiktning för godkännande av anläggning för produktion, lagring eller annan hantering av utsäde, effektiv tid och väntetid på plats. Avgift debiteras för varje påbörjad 30 minuters period. Per timme 1 500

Hur mycket utsäde per hektar?

För blandningar med korn/havre och ärt ligger utsädesmängderna ofta mellan 180-250 kg/ha. Ett exempel på utsädesmängd är 160 kg ärt + 60 kg spannmål. Blandningar med spannmål åkerböna ligger något högre runt 240-300 kg/ha, till exempel 170 kg åkerböna + 80 kg vårvete.

Vad betyder Obetad?

Obetat utsäde innebär att den har inte gått igenom alla behadlingar som en konventionellt odlad och kan därför vara godkänd för kravodling.

Vilka två regler måste en jordbrukare som odlar ekologiskt vete följa?

Vilka regler för växtföljd och odlingsavstånd du ska följa beror på vilken art du ska odla och vilken klass du vill ha på utsädet.

  • Utsädesodlingen måste vara fri från flyghavre.
  • Växtföljd.
  • Odlingsavstånd för självbefruktande arter.
  • Odlingsavstånd för att undvika inkorsning.
  • Registrera dig som odlare av utsädespotatis.

Hur mycket frö per hektar?

Normalt ligger den totala utsädesmängden på 18-20 kg/ha för de flesta vallblandningarna på marknaden. De högre mängderna vid grövre såbruk, tyngre jord och hög andel storfröiga arter och de lägre mängderna vid fint såbruk, bra markfukt och hög andel småfröiga arter.

Hur mycket utsäde korn per hektar?

För blandningar med korn/havre och ärt ligger utsädesmängderna ofta mellan 180-250 kg/ha. Ett exempel på utsädesmängd är 160 kg ärt + 60 kg spannmål.

Var kan man köpa sättpotatis?

I Granngårdens sortiment finns ett stort urval av olika sorters sättpotatis, från ekologisk sättpotatis till sparrispotatis. Välj sort efter skördesäsong, skalfärg, knöl- och kokegenskaper. För att att snabbstarta din odling är det bra att först förgro potatisen ungefär fyra veckor innan du ska plantera dem.

Vad betyder Obetad vitlök?

Obetat utsäde innebär att den har inte gått igenom alla behadlingar som en konventionellt odlad och kan därför vara godkänd för kravodling. Vitlök ska sättas ganska sent när jorden kommit under 10 grader men senast två veckor innan tjälen går ner.

Share this post