Blogga

Nar sker revision?

När sker revision?

Revision får ske för att kontrollera att det finns förutsättningar att fullgöra uppgiftsskyldighet enligt 15–35 kap. SFL som kan antas uppkomma (41 kap. 2 § första stycket 2 SFL). Med det avses att revision kan genomföras även för en period för vilken uppgiftsskyldighet ännu inte inträtt (s.k. löpande period).

Vem får revision?

Skatteverket får besluta om revision för att genomföra kontroller utifrån de syften som anges i lagen. Revision kan ske genom kontroll av den reviderades eget uppgiftslämnande och även för kontroll av annans uppgiftslämnande, s.k. tredjemansrevision.

Vad är en revisorssuppleant?

Tanken är att revisorssuppleanten ska ta vid revisorns arbete om denne får förhinder eller av någon anledning inte kan uppfylla sitt uppdrag. För att slippa ha en extra bolagsstämma akut så utser man en revisorssuppleant som är redo att hoppa in som stand in istället för revisorn.

Hur vet man om man blir granskad?

Hur vet man om deklarationen tagits ut för granskning? Om din deklaration väljs ut för granskning, blir du kontaktad av Skatteverket via telefon eller brev. Du kommer då att få reda på varför de valt att granska din deklaration och vad de kommer titta särskilt på.

Hur ofta får företag revision?

För företag som måste ha revisor ska det stå i bolagsordningen hur många revisorer som kan väljas. Tiden för revisorns uppdrag är ett år. Den kan vara längre men får inte vara längre än fyra år.

Får revisorn vara med på styrelsemöte?

Det innebär också att revisorerna har viss tystnadsplikt då det gäller föreningens ekonomiska angelägenheter och styrelsens förvaltning. Revisorerna ska inte vara med på alla styrelsemöten, det kan då bli svårt att kritiskt granska styrelsens beslut och verksamhet.

Vad är en oren revisionsberättelse?

En revisionsberättelse som inte innehåller några anmärkningar kallas ren revisionsberättelse. En revisionsberättelse som innehåller mer eller mindre allvarlig kritik av vad man funnit vid revisionen kallas oren revisionsberättelse.

Vad är management letter?

Vad är ett management letter? Det är ett brev med de iakttagelser som revisorn har gjort under sin granskning för att komma fram till sitt revisionsuttalande.

När är revisorn skyldig att ge en oren revisionsberättelse?

I vissa fall är revisorn skyldig att skicka in en oren revisionsberättelse till Skatteverket. Det gäller bland annat om bolagsledningen skadat bolaget och om årsredovisningen inte upprättats på ett lagenligt sätt, om bolagsledningen inte bör beviljas ansvarsfrihet eller om bolaget inte fullgjort skatteförpliktelser.

Vad ska vara med i en revisionsberättelse?

I revisionsberättelsen ska det framgå vad revisorerna har granskat, t. ex. styrelseprotokoll, kassaböcker, bokföring osv. Revisorerna ska i revisionsberättelsen ge förslag till huruvida de förslår årsmötet att bevilja styrelsen ansvarsfrihet eller inte.

Vad är en Revisionspromemoria?

Efter avslutad revision får du en så kallad revisionspromemoria där det framgår under vilken tid granskningen genomförts och förslag till vad man kommit fram till. När du har svarat på Skatteverkets revisionspromemoria fattar Skatteverket ett beslut där eventuella skattemässiga ändringar framgår.

Vad är Revisionspromemorior?

En revisionspromemoria avseende ett företag som försatts i konkurs före eller under revisionen ska – när revisionen avser företagets verksamhet före konkursutbrottet – skickas till konkursförvaltaren om denne inte avstått att inträda som part.

Share this post